riool werkz3De woonlasten voor een huishouden in Zoetermeer stijgen in 2015 met € 3 en gemiddeld in Nederland met € 12. Dit staat in de gepresenteerde Atlas van de lokale lasten 2015.

Op dinsdag 24 maart 2015 heeft het COELO (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) de jaarlijkse Atlas van de lokale lasten 2015 gepresenteerd. In deze Atlas geeft het COELO een overzicht van de belastingen en heffingen van de lagere overheden (gemeente, provincie en waterschappen).

Een belangrijk onderdeel in de Atlas zijn de woonlasten voor een gemiddeld huishouden in de gemeente en de ranglijst daarvan. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de OZB voor een woning, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.

In 2015 betaalt een huishouden in Nederland gemiddeld € 12 meer aan gemeentelijke woonlasten. Voor een huishouden in Zoetermeer is dit slechts € 3 volgens de Atlas. Door de beperkte ontwikkeling van de woonlasten in Zoetermeer neemt de gemeente plaats 169 van de gemeentelijke ranglijst in. In 2014 was dat nog plek 195.

Robin Paalvast (Wethouder Financiën): “Wij houden de ontwikkeling van de woonlasten al jaren zo laag mogelijk. De meeste tarieven zijn dit jaar verlaagd, door een meevallende inflatie en lagere kosten van de afvalverwerking. Ik ben blij dat onze inspanning leidt tot dit positieve resultaat.”

 

Rioolheffing omhoog

Alleen in 2015 moet de rioolheffing omhoog met meer dat 17 euro om dit onderdeel kostendekkend te maken. De wethouder verwacht dat Zoetermeer het in de komende jaren goed zal blijven doen op de ranglijst.

-advertenties-

-goede doel-