Sylvia gemengde techniek

In de maand mei zijn de schilderijen van Sylvia Essenberg te zien in het Terratorium. Na haar eerste reis door Afrika was Essenberg verkocht. De ontzagwekkende dieren en de wildernis werden haar grote inspiratiebron. In haar meer recente werk zoekt zij nog meer de verdieping op. Via stapelingen toont de kunstenaar het contrast tussen de drukke, soms lelijke materialistische levensstijl en de armoede en de schoonheid van de natuur.

“Tijdens het schilderen van de wilde dieren leg ik mijn fascinatie en diep ontzag voor de rauwheid, de schoonheid en de grote contrasten in de Afrikaanse wildernis en cultuur vast”, vertelt de kunstenaar. “Mijn thema was ‘oog in oog’.”

Tijdens het maken van haar ‘Stapelingen’ is Essenberg gaan werken met gemengde technieken. “Ik speel met materialen zoals acrylverf en inkt totdat er vormen of spannende afbeeldingen ontstaan. Ik ben op zoek naar het contrast tussen de verschillende ‘werelden’. Het gaat mij om de indrukken, de actie, de stapeling van beelden. Het meegeven van een boodschap is belangrijk.”

“Mijn laatste werk betitelde ik ‘Tofauti’, wat contrast betekent in het Swahili. Het is gebaseerd op wat ik ervoer toen ik na 2,5 jaar weer in Nederland kwam. Ik zag overvolle winkelkarren, met gestreste mensen die ontzettend veel kochten. Dit was nou de crisis in Holland. Het contrast tussen het platteland in Afrika en onze wereld is immens. Elke wereld heeft zijn eigen uitdagingen en roept vragen op. Er is geen goed of fout. Maar moeten we niet gewoon eens om onszelf lachen als we dat ene speciale merk koffie willen of een hamburger met onze iPad bestellen, terwijl in Afrika een kleine jongen nog blij is met zijn zojuist gevangen visjes?”

Sylvia Essenberg begon in 1998 met teken- en schilderlessen. In 2004 werd ze geselecteerd voor de ‘Academiegroep’. Ze volgde een kunstopleiding bij Kade Ateliers en verdiepte daar haar werk. Essenberg exposeerde door de jaren heen op diverse plekken in Nederland en was tijdens haar reis door Zuidelijk Afrika met haar kunst betrokken bij diverse projecten gericht op het ondersteunen van de lokale bevolking. “Tijdens mijn reis werd ik bovendien geïnspireerd door het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke materialen. Zo maak ik vogels van gebruikte blikken.”

De expositie ‘Indrukken verbeeld’ is heel mei gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur, adres: Dorpsstraat 12. U vindt hier ook de TERRA ART SHOP, met betaalbare sieraden, designobjecten en kunst tot €200,-.

-advertenties-

-goede doel-