De gemeente Zoetermeer boekt nog steeds aantoonbaar resultaat met het programma Duurzaam Zoetermeer. In de landelijke Duurzaamheidsmeter 2014 staat Zoetermeer op de 20de plaats. Dit is een lichte daling vergeleken met twee jaar geleden maar nog steeds een forse stijging vergeleken met vier jaar geleden toen het programma net was gestart. Op het onderdeel ‘planet’, dat bestaat uit duurzaam inkopen, mobiliteit en ondernemen scoort Zoetermeer de 14de plaats.

Drie dimensies

DUURZAAM-ZOETERMEERDe Lokale Duurzaamheidsmeter bestaat uit drie vragenlijsten, die gemeenten online kunnen invullen. De vragenlijsten zijn geënt op drie dimensies van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Profit. Thema’s zijn burgerparticipatie, duurzaamheid en samenleving, afval & vervuiling, Klimaat & energie, natuur & water, duurzaam inkopen, duurzame mobiliteit en duurzaam ondernemen.

Duidelijk signaal

Het behaalde resultaat is voor de gemeente een duidelijk signaal dat het programma Duurzaam Zoetermeer werkt. Binnen het programma zijn bijvoorbeeld meetbare doelen gesteld voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zon, wind, biomassa, waterkracht en aardwarmte) voor het lokale energiegebruik. Ook compenseert de gemeente verloren gegaan groen bij de uitvoering van bouwplannen door op andere plekken natuurfuncties te versterken.

-advertenties-

-goede doel-