Natuurkoffer bijeenkomst in Vivaldi lente

Natuur roept bij ouderen herinneringen en herkenning op en kan voor mensen in verzorgings-en verpleeghuizen een sterke stimulans zijn tot meer communicatie en onderling contact.

Natuurkoffer bijeenkomst Morgenster lenteOm deze reden heeft IVN, vereniging voor natuur-en milieueducatie, de natuurkoffers ontwikkeld. Er is er één voor elk seizoen: lente, zomer, herfst en winter.

De koffers bevatten verschillende materialen en activiteiten die de zintuigen prikkelen. Denk aan sprekende foto’s van de seizoenen, het bekijken, voelen en ruiken van kruiden, takken en bloemen Verder wordt er gebruik gemaakt van spreuken over het weer, een gedichtje, een liedje. De ervaring leert dat ouderen daar vaak spontaan op reageren met verhalen van vroeger. Licht dementerende bejaarden zie je helemaal opleven. Bij grote groepen wordt gebruik gemaakt van een Beamer. De bijeenkomsten worden afgesloten door iets te proeven, bijvoorbeeld: zelfgemaakte jam, appelmoes, een toastje met kruidenboter, anijsmelk. Want het smaakzintuig mag zeker niet vergeten worden.

De Zoetermeerse afdeling van IVN heeft een werkgroep ”Natuur en Beleven” waarvan een aantal enthousiaste leden met eigen materialen, zoals foto’s uit de eigen streek, en verschillende oliën om aan te ruiken, de koffers uitgebreid hebben. Om dit te kunnen verwezenlijken is er subsidie aangevraagd en gekregen van het fonds Sluyterman van Loo (speciaal voor ouderenprojecten).

De werkwijze is zo dat er samengewerkt wordt met de activiteitenbegeleiders die ook geïnspireerd kunnen worden door het werken met natuurlijke materialen. De werkgroep is nu twee jaar actief en er komen steeds meer verzorgings- en verpleeghuizen die graag willen dat er een presentatie wordt gegeven met de Natuurkoffer.

Mocht u er meer over willen weten, of heeft u zelf nog materialen, bijvoorbeeld oude schoolplaten, of gebruiksartikelen uit vroegere tijden (het liefst natuurlijk met een link naar de natuur), die u uit zou willen lenen of schenken aan IVN Zoetermeer, dan kunt u contact opnemen met Fred Baerveldt telefoon: 079- 321 03 83.

-advertenties-

-goede doel-