20130410 12102

Een harde knal. Rook. Het is even schrikken bij het slaan van de eerste paal aan het Zalkerbos in Zoetermeer, maar al snel verschijnt er een lach op het gezicht bij jong en oud. De bouw van het nieuwe Zorg-Onderwijs-Centrum (ZOC) van Kentalis is nu echt begonnen.

 

20130410 12091 20130410 12095
Regiodirecteur Tinie van Aalsum wordt in haar speech ondersteund door de gebarentolk Wethouder Mariëtte van Leeuwen vond het erg leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen waren over hun nieuwe school

In dit ZOC kunnen kinderen, jongeren en volwassenen terecht afkomstig uit Zoetermeer, de omliggende regio, de hele provincie Zuid-Holland en daarbuiten. Deze cliënten en leerlingen hebben moeite met horen of communiceren. Ze zijn doof of slechthorend, zijn doofblind of hebben ernstige communicatieproblemen. Dit soms in combinatie met een verstandelijke beperking, motorische of psychiatrische problemen.

Eerste paal

20130410 12110Woensdag 10 april hebben acht kinderen, die een handje werden geholpen door wethouder Mariëtte van Leeuwen (Onderwijs), de eerste paal voor dit centrum geslagen. Deze kinderen volgen onderwijs op Kentalis Scholengemeenschap Effatha of De Voorde, krijgen zorg van Kentalis of gaan naar de kinderopvang van Kombino. Faas (de Tamarinde), Ellen (VMBO), Saleban (Praktijkonderwijs), Shania (de Plataan) en Anthon (de Linde) vertegenwoordigden Scholengemeenschap Effatha; Divaya Kombino, Zoë en Tycho hun school de Voorde.

“Het slaan van de eerste paal was heel bijzonder om te zien. Het wordt het gebouw van en voor de kinderen. Zij gaven zelf het startsein voor de bouw”, blikt Tinie van Aalsum, regiodirecteur onderwijs West Koninklijke Kentalis, terug.

Wethouder Van Leeuwen vult aan: “Het was echt hun feestje. Het verrast mij elke keer weer positief hoe groot het thema onderwijs is in hun leven. Een nieuwe school is voor hen net zo belangrijk als een nieuwe woning kopen voor een volwassene.”

In het ZOC biedt Kentalis, een landelijk werkende organisatie, begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. Naast de regionale zorgtak van Kentalis en Kentalis Scholengemeenschap Effatha komt in het complex Kombino, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt.

In het onderwijsgebouw krijgt ook de Zoetermeerse locatie van De Voorde – onderdeel van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) – de beschikking over een deel van het gebouw. Acht groepen komen in een vleugel op de begane grond in het onderwijsgebouw van het complex.

Bijzonder

Om nieuw te kunnen bouwen zijn de oude panden aan het Zalkerbos eind vorig jaar gesloopt. De speeches werden woensdag 10 april dan ook op een ludieke manier geregeld onderbroken met de vraag ‘Waar is de school?’. Twee gebarentolken zorgden ervoor dat iedereen goed kon volgen wat er gezegd werd. De contouren van de nieuwbouw waren al wel te zien in het zand, maar de kinderen – en volwassenen – moeten nog tot het begin van het schooljaar 2014-2015 wachten voordat het ZOC in gebruik wordt genomen. Mark Hiddema, regiodirecteur zorg West Koninklijke Kentalis: “We zijn al jaren bezig om nieuwbouw te realiseren. Nu gaat het dan echt gebeuren. Dat maakt het een heel bijzonder moment.”

-advertenties-

-goede doel-