Station Bleizo 2010
mogelijke lokatie Station Bleizo
Uit onderzoek van een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau blijkt dat een nieuw station Bleizo (nabij de A12 tussen Zoetermeer en Lansingerland) technisch en veilig is in te passen. Zo’n station heeft een enorme meerwaarde voor de OV-reizigers in de regio. De gemeenten Zoetermeer en Lansingerland vinden de conclusies van NS en ProRail over het niet haalbaar zijn van een station Bleizo dan ook voorbarig.

Het onafhankelijke bureau trekt de conclusie dat inpassing van de halte Bleizo met beperkte maatregelen veilig mogelijk is, zonder vertraging van de Intercity tussen Gouda en Den Haag. Wethouder Hans Haring van Zoetermeer: “Gezien deze uitkomsten heb ik er vertrouwen in dat een verdere constructieve samenwerking met NS en ProRail mogelijk is. In de nabije toekomst spreken we hier verder over.”

Belang Bleizo

Het station heeft volgens de wethouder grote meerwaarde voor de reizigers in de regio: “De vervoersknoop Bleizo, waar trein, RandstadRail, bus, fiets en auto straks samenkomen, maakt reizen comfortabeler en sneller. De reistijdwinst voor OV-reizigers naar bijvoorbeeld Utrecht kan oplopen tot maar liefst 25 minuten. Voor alleen al de ruim 20.000 inwoners van de Zoetermeerse wijk Oosterheem is dat heel waardevol. Ook wordt de druk op de A12 met de komst van een station minder. De staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu (I&M) beslist uiteindelijk over de komst van nieuwe stations. Zij kan gezien het maatschappelijke belang van het station Bleizo zo nodig ervoor kiezen de kaders aan te passen, waardoor inpassing mogelijk wordt. NS en Prorail adviseren haar, maar nemen die eindbeslissing niet.”

Vervoerswaarde

De potentiële vervoerswaarde van station Bleizo is al onderzocht en bedraagt, ook zonder nieuwe ontwikkelingen in het Bleizo-gebied, circa 4.400 reizigers per dag. Dit aantal in- en uitstappers is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een station als Voorburg (cijfers 2006). Gezien de ligging aan de rand van Zoetermeer en Lansingerland, zorgen de inwoners en huidige bedrijven van deze gemeenten al voor een grote stroom in- en uitstappers.

-advertenties-

-goede doel-