DSC00181a wDe eerste maand van 2023 begon zeer zacht en onstuimig. Na een extreem natte eerste helft kwam het weer in de tweede deel van de louwmaand weer tot rust en werd het droger.

Meteen op nieuwjaarsdag piekte het kwik vlak na middernacht naar een graad of 15 in Zoetermeer. Dat was recordwarm voor 1 januari en meteen de hoogste waarde van de hele voorbije maand. Daarna volgden ruim twee weken met onbestendig, zeer zacht en veelal bewolkt weer met dagelijks ook (veel) regen. Op 12 januari viel hier ruim 30 mm en dat was de natste dag van deze tweede wintermaand. Al met al viel er in de eerste drie weken ongeveer 150 mm in Zoetermeer. Dat is ruim tweemaal zoveel als normaal en daarmee verdient januari het predicaat ‘extreem nat’.

Een kwakkelwintertje

Halverwege de voorbije louwmaand begon het kwik ook overdag te zakken naar waarden die een dag of tien de 5 graden niet meer haalden. We hadden toen een periode met ongeveer 3 vorstdagen in Zoetermeer inclusief zelfs een heuse ijsdag op de 21e toen het ook overdag dus de hele dag bleef vriezen. Soms vielen er winterse buien en met name in de vroege ochtend van vrijdag 20 januari viel daarbij ook een tijdje sneeuw. Die bleef wel op de daken, auto’s en het groen liggen, maar niet op de wegen en straten. Het kwakkelwintertje liep af op de 26e toen het weer een graad of 8 werd in onze stad. Januari sloot af met een paar zachte, vrijwel droge dagen waarbij de zon ook af en toe flink scheen.

 DSC00187a w  DSC00190a w

Januari was naast kletsnat zacht en vrij somber

Hoewel de tweede helft van de louwmaand een stuk kouder was dan het eerste deel, kwam door dat extreem zachte eerste deel januari als geheel als erg zacht uit de bus. De vele regens en wolken belemmerden vaak de zon waardoor januari als totaal als tamelijk somber de boeken ingaat. Daarmee komt ook een einde aan een unieke reeks van elf achtereenvolgende maanden die allen aan de (zeer) zonnige kant waren.

 DSC00197a w  DSC00199a w

Na onstuimige start van februari volgt een periode met rustig weer

Op de eerste dag van de laatste wintermaand maakt een pittige storing zijn opwachting met veel wind en ook buien. Op donderdag de 2e is het van hetzelfde laken een pak, maar daarna komt met het arriveren van een hogedrukgebied de atmosfeer tot rust. Het kwik haalt daarbij een graad of 8 en daarmee is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. Het is niet duidelijk wat er daarna gebeurt: ofwel we houden ongeveer hetzelfde weertype, maar er is ook een kans dat we overschakelen naar serieus winterweer vanaf begin volgende week. Het is nu nog gissen welke kant het opgaat.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-