daktuin stadhuisEen Dakenteam van de gemeente Zoetermeer gaat de mogelijkheden voor multifunctionele daken onderzoeken. Een dak kan zo ook een natuurfunctie of een functie als waterberging krijgen. Op een dakterras van het Stadhuis is afgelopen voorjaar al een mulitifunctioneel voorbeelddak gemaakt.

Multifunctionele daken zijn verdeeld in vier categorieën met elk een eigen kleur. Groen staat voor Klimaatadaptatie/biodiversiteit, met planten, bloeiende bloemen en zelfs bomen. Een blauw dak heeft een ingenieus irrigatiesysteem voor waterberging, geel staat voor Duurzame energieopwekking (door middel van zonnecollectoren) en op een rood dak staat ontmoeting centraal.

Dit jaar wordt bekeken of een ‘Cultuurdak Stadshart Zoetermeer’ mogelijk is en het dakenteam gaat op zoek naar nog meer daken die een multifunctionele functie kunnen krijgen. Zo is er een mogelijkheid om op wooncomplexen van woningcorporaties zo’n dak te maken, of op de daken van gemeentelijk vastgoed.
Voor het onderzoek en het stimuleren van multifunctionele daken is € 60.000,- beschikbaar, vanuit de lopende budgetten van het Programma Binnenstad en het Programma Duurzaam en Groen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-