Gratis bomen 1Aanstaande zondag 22 januari geeft Bomenhub GeuzeGroen honderden bomen gratis weg. Iedereen die een boom of struik wil, mag die komen ophalen. Op de bomenhub zijn afgelopen wintermaanden bijna 1000 bomen en struiken verzameld van kansarme plekken, van ongeveer 37 soorten.

Het doel is om circulair boomgebruik in de gemeente te bevorderen: hier kunnen zaailingen die op één plek ongewenst zijn gebracht worden en door mensen die bomen willen planten weer opgehaald worden. Het gaat grotendeels om inheemse bomen en struiken tussen de 40- 200 cm hoog.

Gratis bomen 2Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook in Zuid-Holland steeds meer op gang. Zo zochten de lokale vrijwilligers Astrid, Jan en Sandra vorige winter contact met de gemeente over verschillende oogstgebieden, zoals het Edisonpark en de Javalaan.

“Ik wist van mijn vrouw die bij de gemeente werkt dat ze daar op een gegeven moment gingen bouwen en ik kende de campagne ‘Meer Bomen Nu’, die kansarme zaailingen juist wil redden. De link was zo gelegd en we verzamelen daar nu al twee winters zaailingen”, vertelt vrijwilliger Jan.

“Ik leerde ‘Meer Bomen Nu’ kennen omdat ik zelf zaailingen heb geoogst en ook opgehaald voor voedselbuurtbos GeuzeGroen, hoe mooi is het dat ik nu als voedselbos ook de rest van Zoetermeer kan helpen vergroenen”, vertelt Astrid van Bomenhub GeuzeGroen.

‘Meer Bomen Nu’

‘Meer Bomen Nu’ is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al één miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen en de meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dicht bij het pad of ze krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers worden deze boompjes voorzichtig uit de grond geschept of getrokken om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur.

De zaailingen liggen op de Bomenhub GeuzeGroen aan de Edisonstraat t.o. nummer 200, 2722 PW Zoetermeer. Ze kunnen worden opgehaald op zondag 22 januari van 13-15 uur.

Aanmelden en bomen reserveren kan via https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/775 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: vrijwilliger Sandra plaatst een eik in de Bomenhub.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-