QR codeHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De QR-code voor iedereen.

Deze week stond Den Haag in en rond de Tweede Kamer in het teken van de corona-pas. Het ziet ernaar uit dat het handig is om in ieder geval met je QR-code op zak rond te lopen. Of het adres van de dichtstbijzijnde teststraat. Ook in Zoetermeer. En juist daar knelt het bij mij nogal.
Leuke dingen kunnen doen, ja, ja. Zeker. Vooral dan voor de digitaal vaardige homosapiens.

Want wat bij mij knelt zijn de Digibeten onder ons en dat zijn dan met name meestal de ouderen en maar niet te vergeten ook de laaggeletterden. Die groepen willen ook wel eens naar de bioscoop en\of het terras op. Het zou zo maar kunnen dat de vraag naar de QR-code eenzaamheid en achterstand in de hand werken.

Want wat gebeurt? Mijn oma wordt verwezen naar de website van het ministerie om die code te downloaden. Geen idee wat een website is. De buurvrouw van 92 jaar oud heeft vorige week een bijna even oude computer van haar kleinzoon gekregen. Oma en die buurvrouw zoeken samen eerst op wat een website is en wat downloaden betekent. Maar de encyclopedie is te oud. Het staat er niet in. Toch maar aan de gang dan. En ja, aha, op het scherm verschijnt Digidee. Vakje Gebruikersnaam? Ze vult haar naam in. Wachtwoord? O wacht, haar vroegere boekhouder heeft haar wachtwoord. Even bellen. Wat leuk en vertrouwd trouwens, de buurvrouw heeft nog een toestel waar je het nummer moet draaien. De boekhouder vertelt dat haar gebruikersnaam niet haar voornaam is en geeft gelukkig ook haar wachtwoord. Het wachtwoord bevat leestekens en het kost bijna een uur tot een van hen eindelijk ontdekt hoe je de leestekens op het scherm krijgt. Eindelijk gelukt en dan staat er: code is verstuurd naar de mobiele telefoon.

De oude Nokia van oma piept en kraakt en komt met de code. Nummers in het vakje gezet. En dan, eindelijk. Daar staat: U bent ingelogd. Ze hebben geen flauw idee wat het betekent, maar ze hopen wel dat ze nu verder kunnen. Na een paar keer lezen en wat geruzie komen ze erachter dat de QR-code gedownload kan worden op de smartphone. Gedownload? Het staat er weer. Maar ach, wat een lol, ze heeft immers geen smartphone, alleen een mobiel om te bellen in nood. Als ze uitgelachen zijn, zien ze gelukkig dat het ook kan worden uitgeprint. Maar…een printer? En wat blijkt, de buurvrouw heeft helemaal geen printer. Ze geven het op.

Dan maar thuisblijven, dat zijn ze wèl gewend.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

 

-advertenties-

-goede doel-