vluchtelingenopvangBurgemeester Bezuijen heeft in een memo de raad laten weten dat Zoetermeer de taakstelling van het Rijk om huisvesting te realiseren voor asielzoekers en vergunninghouders niet gaat halen. Daarnaast ligt er nog de vraag vanuit het Rijk om noodopvang te verzorgen.

De taakstelling voor het huisvesten van statushouders voor 2021 is voor Zoetermeer 174. Hiervan zouden er dit jaar nog 113 moeten gehuisvest worden, maar door de krapte op de woningmarkt gaat dit waarschijnlijk niet lukken.
Zoetermeer doet wel een onderzoek om te kijken waar er nog mogelijkheden zijn voor huisvesting van statushouders of asielzoekers.

 

Asielzoekers

De noodopvang voor asielzoekers, het AZC, loopt vol omdat de asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen vaak niet terecht kunnen bij een gemeente voor huisvesting en dus noodgedwongen langer in het AZC blijven. Op dit moment zijn er ruim 6.000 mensen die al langer dan 14 weken wachten op een woonruimte, die plekken in het asielzoekerscentrum bezet houden.

 

Gevangenis

De Zoetermeerse gevangenis is al meermaals geopperd als noodopvang voor bijvoorbeeld statushouders. De gevangenis is echter eigendom van het Rijk, waardoor de gemeente hier niet over kan beslissen. Er lopen inmiddels wel gesprekken tussen Rijksvastgoedbeheer en de gemeente Zoetermeer over het mogelijk inzetten van de leegstaande Zoetermeerse gevangenis als opvanglocatie. Burgemeester Bezuijen kon hier op dit moment verder nog niets over zeggen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-