handhaving 4Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: BOA en verkeerschaos.

Om overlast door verkeer te voorkomen, gaan de BOA’s hun kostbare tijd besteden aan het handhaven van de verkeersregels bij de scholen. Iemand moet toch opvoeden denk ik dan. En moet onwillekeurig denken aan mijn beleving betreffende verkeersveiligheid en school nog voor deze vakantie. Soms gebeurt het dat mijn ochtendwandeling langs een school gaat. Met verbazing heb ik staan kijken hoe pontificaal iemand haar auto midden op de rijbaan zette, uitstapte en vrolijk zwaaide naar de auto die daar achter stond.

En de auto daarachter en daar weer achter. De auto daar weer achter begon te toeteren door een man met een wel zeer rood hoofd. Verwijtende blikken naar waar die herrie vandaan kwam, maar men ging daarna onverstoorbaar verder. Verschillende soorten mensen en kinderen stapten uit en achterkleppen gingen open.
Met uitvoering van verschillende turnoefeningen kwamen er allemaal fietsen in verschillende maten tevoorschijn die aangereikt werden aan de meegereisde kinderen. Gemak dient de mens.

Plotseling klonk er achter mij het geluid van een fietsbel. Verschrikt deed ik een stap opzij, maar dat bleek niet genoeg te zijn. Ik werd gedwongen het trottoir af te springen omdat er een bakfiets met een schijnbaar zeer gestreste dame, nou ja dame, met daarnaast een kind op een te grote fiets, aan kwam scheuren. Ik zag het al, elektrisch. Veel te snel. Ik kreeg een middelvinger en een schreeuw die ik gelukkig niet kon verstaan. Een imitatie van een autoclaxon deed me wederom opveren en omkijken. Het bleek een scooter te zijn die er een soort zijspan van aan het maken was. Naast haar duwde ze een kinderfiets met bijrijder. Blijkbaar nog meer haast. Helm vergeten, dat krijg je dan.

Door de algemene drukte en mijn, door de confrontatie met zoveel egocentrisch verkeersgedrag afgedwongen, opstandige houding, weigerde ik verder nu nog een stap te verzetten. Vloekend stapte de dame, nou ja dame en dat is twee dacht ik nog, van de scooter waarbij ze tussen het inhaleren aan haar stress-stok door, mij verweet dat ik nogal flink in de weg stond.

Toch vroeg ik haar tussen de rookpluimen door, waarom het nu zo druk was rond deze school. Ze bleek wel normaal antwoord te kunnen geven, dat wel. Ze had haast vertelde ze en zei: “Ik moet het verkeer leiden want de kinderen hebben vandaag verkeersexamen.”

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-