oude dorp nieuwe stad

Aan het kunstwerk ‘Oude dorp, nieuwe stad’ van kunstenaar Robert O ‘Brien wordt onderhoud gepleegd. Het kunstwerk  is te vinden op het Marseillepad, vlak bij de kruising met het Lyonpad, in het Centrum van Zoetermeer. Het staat nu achter hekken en is ontdaan van de oude stuclaag.

Het kunstwerk zou geschuurd en opnieuw geschilderd worden, uiteraard in de oorspronkelijke kleuren. Tijdens deze werkzaamheden bleek dat  ook het stucwerk van het terracotta gedeelte in slechte staat was. De oude stuclaag gaat er nu eerst af en daarna moet het opnieuw worden aangebracht. Na het herstel zal dit kunstwerk weer jaren vooruit kunnen.

 oude dorp nieuwe stad2 oude dorp nieuwe stad3 

 

Het kunstwerk is in 1988 geplaatst, en door de makers Irene Fortuyn en Robert O’Brien speciaal voor deze plek bedacht als ́schakelpunt ́ tussen het oude dorp en de nieuwe stad.
Het kunstwerk bestaat uit een oranje betonnen wand, waarin twee poorten zijn uitgespaard. Uit de wand komen aan de zijkant twee blauwe stalen kokers, die afbuigen en naast de grondplaat in de bestrating eindigen. Voor de poorten staan twee taps toelopende blauwe kegels, die net even iets anders van vorm zijn dan de poorten. Door de openingen is de bebouwing achter het kunstwerk zichtbaar. Het kunstwerk vormt een schakelpunt tussen de nieuwe stad en het oude dorp. Het kunstenaarsduo wil met dit beeld (en met veel van hun andere kunstwerken) invloed uitoefenen op hoe mensen naar de gebouwde omgeving kijken.

 IMG 0128  IMG 0120
Het kunstwerk in 2020, nog vóór de werkzaamheden Te zien is dat de verf al aan een opknapbeurt toe is.

 

Foto’s: Miroslav Buhac

-advertenties-

-goede doel-