DSC01753a wDe voorbije kerstmaand kenmerkte zich door meestal bewolkt weer en veelvuldige regen. Hoewel het er in het begin van de maand even naar uitzag dat december koud zou gaan uitpakken bracht een erg zachte fase daarna grote verandering in het weerbeeld.

Ondanks dat het aan het slot weer een stuk kouder werd is de voorbije maand door dat warme middenstuk als geheel ruim ‘te zacht’ geworden. Op de eerste decemberdag piekte het kwik nog naar een graad of 10 maar daarna ging het wat dat betreft snel bergafwaarts. Vooral rond de 10e van de maand was het overdag erg kil en haalden we nog nauwelijks de vier graden. Ook s’ nachts vroor het op meerdere dagen een beetje; in buurttuin de Zoete Aarde werd op de 6e de laagste Zoetermeerse temperatuur van de maand gemeten met -2,1. Aan de grond werd het nog wat kouder met -3,9. Daarna volgde in met name de derde week een periode waarin we vrijwel dagelijks de dubbele cijfers overschreden. Op de 22e werd het in onze stad zelfs bijna 14 graden en dat is zeer warm voor december.

 DSC01743a w  DSC01745a w

Veel regen aan het eind van de maand

Op de 21e viel met ongeveer 17 mm veel regen in Zoetermeer. Dit luidde een periode in met regelmatig regenbuien die tot aan het slot van december voortduurde. Per saldo is december dan ook ‘te nat’ geweest in Zoetermeer. Eigenlijk viel die regensom hier nogal mee als je dat vergelijkt met andere plekken in met name het noorden en oosten van ons land waar het wel erg nat was. Omdat depressies de boventoon voerden kreeg de zon in de kerstmaand weinig kans: de toch al donkerste maand van het jaar was daardoor nog somberder dan normaal het geval is. Er viel deze december geen vlok sneeuw in Zoetermeer en dat was evenmin in heel 2020 het geval. Een geheel sneeuwloos jaar dus!

 DSC01751a w  DSC01755a w

Storm Bella

Op 27 december arriveerde een heel diepe depressie, Bella genaamd, in ons ons land die een week daarvoor in het oosten van de VS heel veel sneeuw had gedropt. Bella veroorzaakte vooral aan zee storm maar ook onze stad had last van de heftige rukwinden. Ook door de overvloedige regen was de 27e een uitgesproken onaangename weerdag.

 

Het nieuwe jaar begint met kil weer

Bella heeft ook koude lucht uit de poolstreken achter zich aangetrokken en dat gaan we de eerste dagen van 2021 merken. Het wordt dan licht winters weer met later ook kans op wat (natte) sneeuw. S’ nachts kan het dan wat vriezen en overdag komt het kwik dan hooguit een paar graden boven nul uit. Of dit een opmaat is naar écht winterweer valt nog te bezien. Een te koude januari lijkt steeds moeilijker te worden in ons opwarmende klimaat maar uitgesloten is het nog zeker niet.

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-