Werk vinden valt niet mee. Voor vluchtelingen en mensen met een verblijfsvergunning is dit vaak nog moeilijker. Twee Zoetermeerse instellingen zetten zich in voor deze mensen en met succes. Werken Sterkt is een leer-werkbedrijf met de focus op integratie en Taalent een taalaanbieder die taalles verzorgt op de werkvloer zodat de taal gaat leven. Vandaag het verhaal van Ahmad Farid.

 

AhmadFarid 9

 

Zijn naam is Ahmad Farid Sami en hij spreekt behoorlijk goed Nederlands. Hij is gevlucht uit Afghanistan naar India. Van daaruit mocht hij uiteindelijk naar zijn verloofde in Nederland. Zij was al eerder gevlucht. Hij is 35 jaar oud en door de oorlog heeft hij geen normale schoolcarrière gehad. 

 

Ik wist nooit of ik wel weer thuis kwam

“Afghanistan is een hele andere wereld dan hier in Nederland. Ik ben in Kabul geboren en woonde dicht bij de regeringsgebouwen. Het was daar niet veilig. Er waren regelmatig bombardementen, aanslagen en vuurgevechten. Je weet als je weggaat van huis niet of je levend terug gaat komen.”

Voor Ahmad Farid was het in het begin erg wennen dat het in Nederland zo veilig is. Soms bekruipt hem weer het gevoel dat hij mogelijk een uitstapje niet zou overleven, maar dan realiseert hij zich ineens dat hij in Zoetermeer woont, waar het veilig is.

 

Werken en Nederlands leren

AhmadFarid 15“In Afghanistan kon ik nooit goed leren en studeren. Door de oorlog kon ik soms weken niet naar school, dat was gewoon te gevaarlijk. Daarom ben ik blij met de taallessen hier bij Werken Sterkt. Wij krijgen lessen van Taalent van de Zoetermeerse ondernemer Ellen van Son. In deze lessen praten wij over ons werk en hoe wij in Nederland op de werkvloer met elkaar om kunnen gaan. Dat vind ik enorm belangrijk, want hier gaat het er anders aan toe dan in Afghanistan. Daar spreek je nooit als eerste tegen je baas. Je wacht netjes af tot hij iets tegen jou zegt. En als hij dan wat zegt, dan ben je vooral beleefd en noem je hem natuurlijk baas. Hier zeg je gewoon ‘Hoi’ tegen je baas als hij binnen komt. Dat is best een groot verschil”.

Ahmad Farid is hard bezig om zijn staatsexamen Nederlands te halen. De lessen van Taalent hebben hem zo veel geleerd, dat hij met zijn baas kan praten. Hij heeft gemerkt dat Nederlanders het geen probleem vinden om Engels te praten. Maar in de lessen werd verteld dat je zo geen Nederlands leert. Daar is hij het mee eens en vanaf dat moment dwingt hij zichzelf om op het werk en op straat Nederlands te praten. In januari 2015 is hij naar Zoetermeer gekomen, maar aan zijn taalniveau is dat niet te merken. Het lijkt alsof hij al lange tijd in Nederland woont. Hij krijgt soms complimenten over zijn uitspraak en daar wordt hij dan verlegen van.

“Ik kreeg twee dagen per week taalles van Taalent, maar dat is nu afgelopen. Misschien heb ik het niet meer zo hard nodig, maar ik mis het al. Ik heb in de lessen leren praten en uitleggen wat ik wil”, zegt Ahmad Farid, “Ik voel me net een kind, dat moet leren hoe hier alles werkt en hoe je iets zegt. Je zou kunnen zeggen dat ik herboren ben sinds ik in Nederland woon. De taalles op het werk heeft mij dan ook veel geleerd.”

-advertenties-

-goede doel-