Zoetermeerse wethouder Ingeborg ter Laak staat als lijstduwer op de lijst van het CDA voor de landelijke verkiezingen. Hoe is het om campagne te voeren in coronatijd?

Volgens Ingeborg ter Laak is het een intensieve tijd, maar wel heel anders dan zonder corona. “De campagne is nu wel heel anders. Ik mis het contact op straat, de echte dialoog met mensen. Natuurlijk heb je wel contact via een beeldscherm, maar de gesprekken zijn dan echt anders. Het lijkt wel of de campagne, de verkiezingen, minder leeft nu alles vooral digitaal moet.”

Als lijstduwer staat Ter Laak op plek 48 van het CDA, een plek waarmee je normaal gesproken niet in de Kamer komt. Toch is zij er trots op om op deze plaats te mogen staan: “Als wethouder ken je de straat, de verhalen van de inwoners en weet je wat er speelt. Als er problemen zijn in je stad, zoek je daar oplossingen voor en juist die informatie is van levensbelang voor Kamerleden. In de appgroep met alle mensen op de lijst van het CDA is heel veel onderling contact, we hebben zo hele korte lijntjes naar andere partijleden. Ik word ook veel benaderd met vragen als ‘Wat hebben sportverenigingen nu nodig in coronatijd’, omdat men weet dat ik onder andere wethouder Sport ben.”

Wat is het plan na de corona crisis?

“We zitten midden in de crisis, moeten de economie steunen en we zetten vol in op vaccineren. Keihard werken om weer wat lucht te krijgen. Maar als je straks uit de crisis komt dan heb je ook een plan nodig om de economie weer te repareren, te investeren en weer groots te durven denken en alle goede dingen van de crisis, zoals die saamhorigheid vasthouden.”

IngeborgAlleen maar duwen of ook de Kamer in?

Ter Laak: “Het zou een hele eer zijn als ik genoeg voorkeursstemmen krijg, dan ga ik zeker de Kamer in, maar ik zou het wel heel erg vinden om Zoetermeer achter te laten. Want het is ook heel eervol om wethouder te zijn!"

Welke portefeuille zou je willen?

“Wat ik heel belangrijk vind, is een samenleving die echt samen leeft, die met elkaar in gesprek is en talenten van mensen zo goed mogelijk in zet. Mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar dat soort portefeuilles en dat zijn eigenlijk ook de portefeuilles die ik nu als wethouder doe: zorg, welzijn, vrijwilligerswerk, bestrijden van eenzaamheid, sport, ontmoeting. Maar ik heb het nu superdruk als wethouder met de coronacrisis en financiële crisis en daar focus ik me nu op.”

Tekst: Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-