De Zoetermeerse Dailisha is 21 jaar oud en geboren met spina bifida en daardoor rolstoel gebonden. Haar beperking heeft haar nooit tegengehouden een druk sociaal leven op te bouwen. Ze blogt niet alleen over haar leven, maar is ook gastspreker bij diverse instellingen en doet vrijwilligerswerk.

Dailisha woont sinds juli dit jaar geheel zelfstandig in Buytenwegh met hulp op afroep. Een bewuste keuze van de 21-jarige, die op deze manier een zo normaal mogelijk leven wil leiden.Voor haar is dit een leven met een volle agenda, uitdagingen en opleidingen. Met haar blog: rijdend door het leven met Dailisha is ze begonnen in 2019 op facebook nadat familie nieuwsgierig was naar haar dagindeling als ze aangaf het druk te hebben. Dailisha: “De vraag was eigenlijk eerst of ik wilde vloggen maar dat is door mijn beperkte handfunctie niet haalbaar. Toen ben ik op facebook een eigen pagina begonnen om dagelijks mijn dag op ‘papier’ te zetten. En de uitdagingen te omschrijven die in een rolstoel zitten met zich mee brengt. Mijn vrienden en familie begonnen dit te delen en inmiddels heb ik 5000 volgers.”

 

Van patiënt naar gastspreker

Haar behandelend revalidatiearts in het LUMC in Leiden vroeg of ze niet eens gastspreker wilde zijn voor studenten geneeskunde. Om te vertellen over Spina bifida, de beperkingen die het met zich meebrengt en de impact die het heeft op haar leven. Een enorm mooie 129482528 211488013922314 6748308378357232994 nervaring, die ze deelde in haar blog waarin ze liet weten dit best vaker te willen doen. Daar kwamen reacties op van een school met een opleiding verpleegkundige, de Johan Cruijff foundation, een radiozender en basisscholen. Zelf zou ze graag nog een keer gastspreker zijn bij de gemeente Zoetermeer, want ondanks dat ze Zoetermeer de meeste toegankelijke stad vindt, zijn er altijd dingen die beter kunnen. Ze hoopt voor de toekomst dat ze van het gastspreker zijn haar baan kan maken en haar blog verder uit kan breiden. Ze is momenteel druk bezig om een eigen website te bouwen waarvoor ze speciaal een cursus webdesigner volgde. De tijd die overblijft in haar agenda vult ze met fitnessen en is ze vrijwilligster bij Piëzo waar ze helpt bij de restaurantavond en de administratie doet.

 

Doelen stellen

“Ik wil met mijn blog en het gast spreken vooral bereiken dat mensen met een beperking niet anders behandeld worden. Er tégen ons gesproken wordt, in plaats van óver ons te praten. En een gelijke behandeling in de maatschappij is ook iets waar nog aan gewerkt moet worden”, vertelt de goedlachse blogster. In haar blog beschrijft ze haar doelen voor 2021 en benoemt er 10. Daaraan kun je zien hoe belangrijk het bloggen voor haar is.

"De eerste vier punten op mijn lijstje zijn:
1. Mooie blogs schrijven, iets wat ik heel graag wil in 2021 is blogs schrijven die jullie graag lezen en waar jullie van kunnen leren. En mensen blij maken met mijn blogs.
2. Mijn blog mogelijkheden uitbreiden door deze te plaatsen op mijn eigen website
3. Gastlessen geven aan grotere partijen, denk hierbij aan scholen en gemeentes
4. Studeren, ik wil sociaal werker niveau gaan doen."

129531074 3431754276873884 7351803682403320759 n copyDailisha: "Ik woon al vanaf mijn 5de niet thuis, waardoor ik erg zelfstandig ben geworden. Daardoor ben ik snel volwassen en onafhankelijk geworden. Ik heb de wereld goed leren kennen en de manier waarop men omgaat met mensen met een beperking. Dit kan veel beter en ik hoop dit met mijn blog te kunnen bereiken. Tegelijkertijd hoop ik ook anderen met een beperking te inspireren. Ik beëindig dan ook elke stukje blog met mijn motto: Wees sterk en geloof in jezelf dan kom je al ver.”

 

Spina bifida

Spina bifida of ‘open rug’ is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van je ruggenmerg en wervelkolom. De hoogte van  de spina bifida bepaalt de uitval van de zenuwen. Voor Dailisha betekent dit dat ze rolstoel gebonden is doordat ze geboren is met klompvoeten. Ze mist gevoel in haar voeten en kan kou en warmte niet onderscheiden. In het verleden heeft ze moeten katheteriseren en darm spoelen. Door het dragen van een korset heeft ze de aangeboren scoliose (kromming in de rug) kunnen verhelpen. Ze heeft ook verminderde hand kracht, waardoor ze maar 1 hand redelijk kan gebruiken.

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-