Verschillende politieke partijen schrijven een column over wat hen bezig houdt. Persoonlijk, direct, over onderwerpen die ons allemaal raken. Vandaag leest u decolumn ‘Eureka’ van Zoetermeer Vooruit.

rolstoelglijbaan 05Zwemmen in de Driesprong. Wie heeft er nooit een duik genomen? Eén, twee, hupsakee! Zo het lekkere warme water in. Voor de meesten van ons om even lekker te ontspannen, voor anderen is het een mooie manier om de spieren te oefenen als dat ‘op het droge’ wat lastiger gaat. De opwaartse kracht maakt alles nu eenmaal een beetje lichter. Dat merkte Archimedes al toen hij in zijn blote kont in bad zat. ‘Ik hèb het!’ dacht hij opeens, maar ‘Eureka!’ klonk beter. Zo wilde hij wel herinnerd worden. Na enig meetwerk berekende hij dat de opwaartse kracht die het water uitoefende even groot was als het gewicht van het water dat hij verplaatste. En dat is handig. Voor mensen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld. Of voor mensen die kortademig zijn.

De ontdekking van Archimedes heeft er voor gezorgd dat er verschillende warmwatertherapieën zijn ontwikkeld voor mensen met een beperking. Veel van die mensen zijn voor hun mobiliteit dan ook afhankelijk van een rolstoel. De Driesprong speelt daar op in en heeft verschillende voorzieningen voor die doelgroep beschikbaar. Zo is er een kleedkamer voor invaliden. Hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt één kleedkamer kennelijk al dat dit een voorziening genoemd kan worden. Maar dit terzijde. Wel zijn er rolstoelen beschikbaar om de mensen naar de rand van het bad te kunnen rijden. Deze rolstoelen zijn enigszins gedateerd en vertonen scheuren in de bekleding. Wie prettig geveerd bij het water wil aankomen, moet doorrijden want anders zijn de banden leeg. Kan gebeuren. Dat je ook weer niet te hard moet rijden, is de mensen inmiddels ook bekend. De remmen werken namelijk niet zo goed meer. Voordat je het weet lig je met rolstoel en al in het water. Wie desondanks veilig de rand heeft bereikt, moet alleen nog even het water in. Daarvoor is een zogenaamde tillift geïnstalleerd. Een prachtige voorziening, maar alleen als hij het doet. En daar schort het de laatste tijd steeds vaker aan. Om de mensen dan toch het water in te krijgen kun je natuurlijk even ‘Hupsakee!’ zeggen, hoor ik u denken, maar de mensen vervolgens het water uithalen wordt al een stuk lastiger. Een goed voorbeeld doet goed volgen en ik stap in bad. Al na vijf minuten spetteren heb ik het: een rolstoelbaan die langzaam afloopt het water in. Dankzij de wet van Archimedes krijg je daarmee de mensen gemakkelijk zowel in als uit het water. En hij doet het altijd. Eureka!

 

DSC 8873.NEF 001De lokale partij Zoetermeer Vooruit is opgericht in 2016. Huidige raadsleden zijn Juliette Meurs-Troch en Yvonne Bink-Winterkamp.

 

-advertenties-

-goede doel-