Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

20121009 4787

Willem Taverne heeft een ongewone hobby, hij ontwerpt en bouwt zijn eigen pijporgel. Willem doet werkelijk alles zelf en met een verbluffende precisie. Hij heeft alles onder controle, behalve zijn onuitputtelijke enthousiasme. Wanneer hij je mee neemt naar zijn werkplaats, val je van de ene verbazing in de andere. Hoe kan het dat één man in staat is om zich elke facet van het orgelbouwen eigen te maken. 

20121009 4785In de huiskamer staat een orgel om de pijpen te testen. Willem heeft deze zelf gemaakt en meteen ook een nieuw systeem bedacht om de toetsen met de pijpen te verbinden. Op weg naar boven komt de orgelmuziek je tegemoet. Willem heeft voor de juiste sfeer een cd aangezet. Zelf kan Willem wel spelen, maar hij is daar erg bescheiden over.

Een orgel ontwerpen is een kunst op zich. Ook het maken van de pijpen, de toetsen en de blaasinstallatie zijn specialismen. Wanneer een mens de kunst van één van deze ambachten verstaat is hij een gezegend mens. Willem heeft echter al deze hoogwaardige vaardigheden nodig om zijn plan te kunnen realiseren. Hij wil zelf een koororgel bouwen, waarbij hij nagenoeg alles zelf ontwerpt, vervaardigd en monteert. Het is dan ook niet vreemd dat hij hier dagelijks mee bezig is.

Opgedane kennis 

In eerste instantie is Willem opgeleid tot timmerman, later is hij schilderijen gaan restaureren. Dit werk was toch niet wat hij wilde doen tot aan zijn pensioen. Willem had in zijn jeugd als hobby het vervaardigen van radio's en maakte hiervan zijn beroep. Hij leerde snel en werd radio en TV technicus. Vanaf die tijd kreeg hij interesse in orgels en verdiepte zich in de constructie van dit indrukwekkende instrument. Na zes jaar werd hij hoofd van de technische dienst consumer electronics bij Siemens en vader van drie kinderen. Hierdoor raakte de orgelhobby op de achtergrond. 

Tijd voor opus 5

20121009 4792Na zijn pensioen was de weg vrij om zich verder te gaan verdiepen in de bouw van orgels. Na de bouw van zijn vierde orgel (opus 4), heeft hij zijn zinnen gezet op een koororgel (ook wel huisorgel genoemd). De Opus 4 heeft hij in 15 maanden vervaardigd, wat erg snel is voor een instrument waar zoveel techniek in zit. 

De opus 5 heeft 3 klavieren, 16 registers en ongeveer 600 pijpen (van hout en van orgelmetaal) en er worden vijf soorten hout in verwerkt. Het geheel gaat 600 kilo wegen en het zal demontabel moeten zijn, want het meer dan twee meter hoge orgel moet een keer van zijn huis naar een kerk vervoerd worden. Willem heeft zijn zolder nu geheel ingericht als werkplaats, dat vol hangt met tekeningen, gereedschappen en andere benodigdheden.

De passie

Willem praat vol vuur over zijn opus 5. Je hangt aan zijn lippen wanneer hij vertelt over de ontwerpen die hij heeft gemaakt en als hij zijn zelf gegoten loodjes laat zien. Deze loodjes dienen als contragewicht voor de toetsen, zodat deze na indrukken weer terugkomen op hun plaats. Van de loodjes naar de toetsen die hij zelf uitgezaagd heeft en voorzien van namaak ivoor. Willem neemt je mee langs alle facetten van de orgelbouw. Hij laat de beste boeken zien, foto's van de bouw en de registerknoppen van padoekhout. Hij laat verschillende tijdschriften zien waarin hij de lezer uit legt hoe hij zijn eigen luchtpomp heeft gemaakt. "Dit ging niet zonder slag of stoot, want ik heb bij de eerste pomp een constructie fout gemaakt waardoor hij kapot ging."

 Willem maakt mallen en zoekt naar een manier om alle toetsen zo slim mogelijk in verbinding te brengen. Wanneer hij moe is van het handenarbeid, gaat het in zijn hoofd nog gewoon door, want telkens weer komt hij problemen tegen die hij moet oplossen. Willem leeft voor zijn opus 5. 

20121009 4776Perfectie

Een professionele orgelbouwer doet er met een team ongeveer twee jaar over om een orgel te bouwen. Willem hoopt dit ook te redden, maar dan wel zonder team achter zich. Wanneer zijn orgel af is, zal het instrument er van binnen net zo mooi uit zien als van buiten. Niet dat het publiek de binnenkant kan zien. Dit is de perfectie die Wilem nastreeft. Hij is zich er van bewust dat alleen de echte liefhebber zal smullen van deze interne perfectie en heeft daar vrede mee.

De wensen van Willem

Wanneer alles goed gaat dan zal de opus 5 te bespelen zijn in 2013 en helemaal klaar in 2014. De grote wens van Willem is dat zijn orgel dan in een kerk komt te staan met een mooie akoestiek en dat zijn koororgel kan worden door de de eigenaar en Willem zelf.

Het zou fantastisch zijn als zijn orgel in de regio kan blijven, zodat zijn Willem zijn opus 5 met enige regelmaat kan bezoeken en horen de klanken van zijn instrument de kerk vult en dan langzaam wegsterven.

De website van Willem: www.wimtaverne-huisorgelbouw.nl

-advertenties-

-goede doel-