Afbeeldingsresultaat voor Paalvast Zoetermeer actiefDuurzaamheid is hot. Ook in Zoetermeer. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat doet de gemeente, wat doen bedrijven, wat kunt u doen? In een nieuwe serie belichten we de duurzaamheid van Zoetermeer. Vandaag het eerste deel: een interview met wethouder Robin Paalvast.

 

Van aardgas af

Robin Paalvast is sinds mei 2014 wethouder van Zoetermeer namens D66. Hij heeft duurzaamheid in zijn portefeuille. Wat vindt Paalvast op dit gebied de belangrijkste kans voor onze stad? "Nul op de meter", zegt de wethouder resoluut. "Stel je voor dat je geen energierekening meer hoeft te betalen voor je huis". Dat lijkt een droom. Hoe krijg je dat voor elkaar?  Paalvast: "Daarvoor moeten de meeste woningen en gebouwen stevig gerenoveerd worden. Dat doe je door betere isolatie. En door in plaats van dakpannen zonnepanelen te plaatsen. Maar het leidt er vooral toe dat je van het aardgas af gaat."

'Nul op de meter' betekent dus concreet dat de CV-ketel de deur uit kan en de gasaansluiting voorgoed dicht gaat. Volgens Paalvast hebben vooral de woningbouwcoöperaties de sleutel in handen voor deze forse ingrepen. Zij beheren immers veel wooncomplexen in de stad en hebben de financiële middelen om (groot) onderhoud uit te voeren. "De meeste huizen in Zoetermeer zijn gebouwd in de laatste decennia van de vorige eeuw. Ze zijn daarom toe aan een fikse make-over", vertelt Robin Paalvast. "Het is een buitenkans om deze huizen nu groepsgewijs duurzaam te maken. Als het ergens kan dan is het wel in Zoetermeer, onze huizen zijn daar erg geschikt voor."

Kleine stapjes

Paalvast voorziet ingrijpende veranderingen in ons energiegebruik. Hij wil dat Zoetermeer in 2040 energieneutraal is. Wat wil dat zeggen? "Dat de gebouwen en huizen in onze stad samen minstens zoveel energie opwekken als dat ze gebruiken", vertelt hij. "Daarom gaan we voor 100% omschakelen van gas naar elektriciteit. Er komen veel meer zonnepanelen in de stad, ook op gebouwen van de gemeente. En we gaan vaker krachtige accu’s gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla auto’s. Windmolens hebben we voor deze omslag ook nodig. Zoetermeer heeft het Bleizo industrieterrein als locatie voor windmolens aangewezen." De wethouder benadrukt dat we eerst kleine stapjes moeten zetten, te beginnen met de isolatie van huizen. "Als veel bewoners samen deze stapjes zetten, maken we heel snel een grote sprong voorwaarts."

 

Aanjagen, verbinden, kansen scheppen

Afbeeldingsresultaat voor Paalvast Zoetermeer actiefWat is daarbij de rol van de gemeente? "Er zijn tienduizenden huizen in Zoetermeer. De gemeente verstrekt aanjaagsubsidies om de stap naar 'Nul op de meter' te maken", aldus de wethouder. Het budget van de gemeente voor dit soort projecten is echter beperkt, namelijk €100.000 per jaar. Maar de gemeente Zoetermeer doet meer. Paalvast: "We investeren in het verbeteren van de energie-infrastructuur. Denk daarbij aan laadpalen voor elektrische auto’s en het beter opslaan van elektriciteit. We willen zoveel mogelijk belemmeringen weghalen. Bijvoorbeeld voor mensen met een hypotheek die onder water staat (hypotheekwaarde is hoger is dan de waarde van het huis, red), zodat die toch de mogelijkheid hebben om hun huis te verduurzamen. Onze rol is dus vooral aanjagen, verbinden en kansen scheppen.”

 

De vonk moet overslaan

Een rode draad in het gesprek is te weten komen wat er allemaal mogelijk is. Zeker ook voor de huizenbewoners zelf. "Wat betreft die bewustwording zitten we nog maar aan het begin", vindt de wethouder. "Dat moeten we verbeteren. Een goed hulpmiddel daarbij is de zogenaamde Renovatiewinkel die we gaan openen. Via een prijsvraag kiezen we nu het beste idee." Paalvast weet nog niet precies hoe die winkel eruit gaat zien. "Wel vind ik het belangrijk dat mensen er binnen kunnen lopen. Het moet dus een echte winkel zijn, want websites zijn er al genoeg. Verduurzaming moet zich als een olievlek gaan verspreiden!" En lachend voegt hij er aan toe: "Nee, dat is geen goed voorbeeld want olie is een fossiele brandstof. Er moet een elektrische vonk overslaan!"

Tekst: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-