Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Rond(e) Kerst' van Rein Algera.

 

IMG 20171212 173604Ik heb een paar jaar op de Loosduinse weg in Den Haag gewoond. Samen hadden we twee kamertjes onder een lekkend dak. En niet veel om van rond te komen, maar het was altijd vrolijk-genoeg. Op uitslaapzondagen kregen we de zegen van Maasbach aan de ene kant en vanuit de Valkenboskerk aan de andere kant. Het was inderdaad een zeer gezegende tijd.

Deze week kwam ik er weer. Aan het begin van de Loosduiseweg staat nu een modern wooncomplex. Zoals de meeste nieuwbouw: hoekig en strak. Rechte lijnen, vlakke wanden, platte daken. Rond is uit.
De romanticus in mij mist de curven, de speelse tierelantijnen, iets opvallends, iets afwijkends waarvan je zegt: kijk, dat gebouw geeft deze plek karakter! Niet zo’n blokkendoos waarvan je kopieën vindt in pakweg Emmen, Lelystad, Leidsche Rijn, Heerlen en - inderdaad - Zoetermeer.

Is dat de tijdgeest? Bepaalt onze gemoedstoestand onze omgeving of vormt wat we bouwen, wat we zien, ons innerlijk? Dat is natuurlijk niet alleen een vraag bij architectuur. Als ik langs het Neflix-aanbod scrol vraag ik me het zelfde af. Vind maar eens een serie die niet met geweld, moord of diepe mensenellende omschreven – erger: gepropageerd! – wordt. Zit dat diep in ons en komt dat in die series naar buiten? Of roept dergelijk ‘kijkgenot’ dat nu juist in ons op?

Ach, het is natuurlijk geen hoekig ‘óf-óf’. Het is meer een cirkel van één én ander. Ik ben er van overtuigd: onze omgeving en ons innerlijk hebben alles met elkaar te maken. Tegen mijn kinderen roep ik: als het een chaos is in je kamer, wordt het een chaos in je hoofd.
Ik weet het zelf: als mijn bureau een zootje is, kan ik me slecht concentreren. Eerst even ruimen dan!

Kerst is een ‘rond’ feest. De moederbuik, het kwetsbare kind in z’n geïmproviseerde wieg, engelenvleugels, ronde ruggen van knielende herders. En je moet toch niet denken aan kerstdecoraties in alleen rechthoeken en kubussen? Rond past bij de kwetsbaarheid van kerst. Dat is de vorm waarin God zich laat vinden.

Na kerst wens ik ons van harte het jaar rond toe: fantasie, durf om je te onderscheiden, ruimte voor stijlvolle frivoliteit. En: moed om hoekig geweld minder ruimte te geven in onze cultuur en in onszelf. Door onze rug te rechten en vierkant te staan voor wat kwetsbaar is en beschermd moet worden.

 

Ds. Rein Algera.

 

Foto Rein Algera kerkenraad IchthusRein Algera is als predikant actief voor ‘Halte 2717 – voor zin en zorg’, één van  de partners in het buurthuis ‘Bus 63’ (Busken Huethove 63) in Buytenwegh. Hij is ook predikant van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord en Geestelijk Verzorger bij Florence in één van de Haagse Zorghuizen’

-advertenties-

-goede doel-