Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Paaseitjes' van Walther Burgering.

 

portemonneeNiet iedereen kan in onze tijd altijd zelf kiezen welke kleren hij of zij draagt. In een tijd waarin keuzevrijheid en welvaart hoogtij vieren lijkt dit niet voor te stellen. Toch is het waar. Niet iedereen kan zelf kiezen. Sommige mensen zijn afhankelijk van wat anderen voor hen ter beschikking stellen. Door geldnood en schulden geplaagd zijn zij aangewezen op  voedsel- of kledingbank. 


Kleding van anderen hangt daar keurig bij elkaar, op maat gesorteerd, om te worden gepast. Alles net een beetje uit de mode, maar wel van goede kwaliteit, gewassen en gestreken. Het lijkt me een vreemd gevoel om in de kleding van anderen iets van je  gading te zoeken en er later mee naar huis te gaan. Misschien zou ik me een beetje schamen…

Hoewel, als derde zoon in een gezin, wat een aantal jaren krap bij kas heeft gezeten, weet ik er een beetje van. Alle afdankertjes van mijn twee broers gingen naar mij. Jarenlang kreeg ik geen enkele nieuwe broek. Het was niet anders; mijn ouders hadden het uitgelegd: er was geen geld voor nieuw gekochte broeken. Voorlopig moest ik het hiermee doen. Als ik straks naar de middelbare school ging, dan kwam ik in aanmerking voor een nieuwe broek, eerder niet.

Straks begint de dure decembermaand weer. Veel mensen kunnen niet behoorlijk Sinterklaas of Kerstmis vieren. Gelukkig zijn er veel initiatieven die hen ondersteunen. Heb je iets over? Zoek naar een goed doel om het aan te geven. Er zijn er genoeg. Dit hoeft echt niet alleen te gaan over tweedehands spullen. Met nieuwe artikelen zijn schulddragers ook heel erg blij.

 

walther burgeringWalther Burgering is als rooms katholiek pastor actief voor het diaconaal project Bus 63 in Buytenwegh en het Nicolaasproject Oosterheem. Vanuit het pastoraal team van de H. Nicolaasparochie is het zijn taak om specifieke aandacht te besteden aan jongeren en aan mensen in achterstandssituaties. Zie ook www.nicolaasparochiezoetermeer.nl.

 

U vindt alle levensbeschouwelijke columns hier: Goed beschouwd

-advertenties-

-goede doel-