Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week een andere column, in het kader van Bevrijdingsdag.

 

column bevrijdingsdagGeef vrijheid door

In Nederland herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers; op 5 mei vieren we de vrijheid. In zijn 'De kracht van het persoonlijke verhaal' beschrijft Arendo Joustra: “Persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie van Nederlands-Indië ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de duistere kanten van de mens. Over de dood uiteraard en over diep gevoelde ellende, pijn, angst, onmacht en vernedering. Over verraad, leugens en lafheid. En over de geknakte levens van militairen van 19, 20, 21 lentes jong. Die nooit de kans kregen hun eigen baby te horen kraaien of hun ouders te begraven. En over de miljoenen die zijn vermoord en niet eens een graf hebben.
Persoonlijke verhalen maken de geschiedenis aanraakbaar, het abstracte invoelbaar. Ze verhalen moeten worden verteld, ook zeventig jaar na dato. Want, oorlogen definiëren het bestaan van individuen en families. Heeft niet elke familie haar eigen verhaal, uitvergroot of niet? Dat een oorlog behalve het beste ook het slechtste in mensen naar boven kan halen, is door columnist en essayist Bas Heijne in zijn boek Onbehagen zo geformuleerd: ‘Hoed je voor de barbaar in je omgeving. En voor de barbaar in jezelf.’
De dichtregel van Leo Vroman ‘Kom vanavond met verhalen’ moet niet alleen als hartenkreet worden gezien, maar ook als opdracht. Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Tot alle getallen weer zijn veranderd in namen. Dat is de waarde van gedenken.”


De hele tekst van Joustra is te vinden op https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/jaarthema/voorgaande_jaren/jaarthema-2017/jaarthema-tekst.

 

 

-advertenties-

-goede doel-