Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Opstanding anno 2017' van Jaap van den Akker.


pasen laatste avondmaalOveral ter wereld staan er mensen op. In Amerika zwelt het protest tegen Trump aan. In Venezuela zijn de mensen de lange rijen voor de supermarkt zat. In Nederland is de boze blanke man steeds luidruchtiger aanwezig. De mens wordt mondiger. Je staat op als je het idee hebt dat je te kort komt, dat anderen krijgen waar jij recht op hebt. Als de Haagse elite en de linkse publieke omroep niet naar je luisteren en jouw geld verkwanselen, dan laat je dat weten.

Pasen gaat ook over opstanding. Jezus staat op. Niet om voor zichzelf op te komen. Niet omdat hij gehoord wil worden. Niet omdat hij een revolutie wil ontketenen. Jezus wordt opgewekt. Hij was ten ondergegaan aan alle grote woorden, alle stoere mannen die hun gelijk wilden halen.
Jezus stond op een heel andere manier op. Niet door een grote mond op te zetten, niet door de publiciteit te zoeken. Niet door met alternatieve feiten de werkelijkheid geweld aan te doen.
Jezus stond vooral náást. Naast mensen die de media niet halen. Die geen twitteraccount hebben. Die het veel te druk hebben – dagelijks - met overleven. Mensen buiten de maatschappij. Jezus stond naast hen. Hij begreep hen en verwoordde hun nood. Waar mogelijk hielp hij ze.
Jezus stond op, het werd zijn dood en hij werd opgewekt. Waarom? Omdat het niet mag: dat de hoop op een beter leven, de liefde, dat die kapot wordt gemaakt.


Dat is Pasen.

 

JaapJaap van den Akker is een van de predikanten die actief in voor 'Halte 2717 – voor Zin en Zorg' een van de partners in het buurthuis Bus 63, Busken Huethove 63, in Buytenwegh. Hij is ook predikant in de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord.

-advertenties-

-goede doel-