Pastor-diaken Walther Burgering, dominee Jaap van de Akker en dominee Rein Algera schrijven elke twee weken afwisselend over maatschappelijke en menselijke zaken, die vanuit een levensbeschouwelijke blik op de wereld worden belicht. Deze week de column 'Geloven in generaties' van Rein Algera.

 

2017 02 21 Geloven in generatiesIn dagblad Trouw – ik ben al jaren zeer tevreden abonnee – schrijven vader en dochter van Weezel elkaar open brieven. Twee perspectieven op de zelfde wereld.
In haar bijdrage van 15 februari vertelt dochter Natascha over hoe ze vroeger weinig begreep van de maatschappelijke betrokkenheid van haar ouders. Als puber was ze met heel andere zaken bezig. Goed zittende nagellak en het juiste merk kleding en schoenen. Maar uiteindelijk leek ze in betrokkenheid toch meer op haar ouders dan ze eerst wilde toegeven. Onlangs sprak ze duizenden mensen toe op het Maliveld bij een anti-Trumpdemostratie. Min of meer tot haar eigen verbazing – lees je tussen de regels door. ‘Het is gek dat generaties langzaam opschuiven, schrijft ze. Om dan met een voor mij hartverwarmende zin af te sluiten: ‘Kijk maar rustig naar je televisie, lieve pappa. Je hebt genoeg gedaan om de wereld een beetje mooier te maken. Nu is het aan mij’.

Dat ontroerde me. Ik ben zelf vader van vier dochters, de jongste net zo’n beetje puber-af. Heel herkenbaar, wat Natascha schrijft. Eén van mijn dochters nam op een gegeven moment maar geen vriendinnen meer mee. Ze schaamde zich er voor dat onze TV nog zo’n oude ‘buik van achter’ had...
Maar met trots herken ik ook de wending. Als je in je kinderen ineens geraakte betrokkenheid bij de samenleving ziet. Op hun eigen manier, aansluitend bij hun eigen interesses, maar in de grond heel herkenbaar. De kerk heeft daar lang niet zo’n rol in als voor mij. Maar het zijn wel degelijk mede-gelovigen. Want het tegenovergestelde van geloof is niet ongeloof, maar onverschilligheid.

Rein Algera

 

Foto Rein Algera kerkenraad IchthusRein Algera is als predikant actief voor ‘Halte 2717 – voor zin en zorg’, één van  de partners in het buurthuis ‘Bus 63’ (Busken Huethove 63) in Buytenwegh. Hij is ook predikant van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord en Geestelijk Verzorger bij Florence in één van de Haagse Zorghuizen’

-advertenties-

-goede doel-