IMG 6026 2 KopieRainier Gouweloos (44), een in Rijswijk geboren Zoetermeerder, heeft lef. Hij wil de stad laten kennismaken met de keuken van het land van de laars. Dat doet hij in zijn Trattoria Di Niente (‘Di niente’ betekent ‘Graag gedaan’) in de Dorpsstraat. Zaterdag staat een gratis proeverij van echte Parmaham op het programma. Eind november is er tegen vergoeding een proeverij van Toscaanse wijnen. Denk aan de mooie Chianti’s die uit deze iconische streek komen.

IMG 6039 2 Kopie“Zoetermeerders zijn nieuwsgierig”, weet Rainier. Zijn voor onze stad nieuwe concept is een trattoria, een informele eetgelegenheid annex Italiaanse delicatessenzaak. Je kunt er lunchen, lekkere pasta’s shoppen voor thuis en je kunt er terecht voor een klassieke tiramisu, het immens populaire dessert op basis van in likeur gedrenkte lange vingers en romige mascarpone. “Ik maak de beste tiramisu van Zoetermeer,” lacht Rainier. Op de lunchkaart staan bijvoorbeeld pasta’s met pikante gorgonzola, salie en room of gevulde pasta met truffel en room. Liefhebbers van salades en broodjes hebben ook genoeg keuze. Rainier is tevens ‘barista’, koffiezetter: “Mijn cappuccino’s en lattes worden zeer gewaardeerd. Cappuccino is de koploper.”
Wekelijks laat Rainier verse ingrediënten aanvoeren uit Italië. “Waarom ik die keuze voor Italië gemaakt heb? Ik ging vroeger met mijn ouders altijd op vakantie naar de Dolomieten en maakte kennis met de keuken, bijvoorbeeld met worsten die aan het plafond hingen. Daar was ik heel enthousiast over”, vertelt hij. “De Italiaanse keuken blijft voor mij een ontdekkingsreis. De eenvoud en versheid van de keuken, daar gaat het om.”

Exclusief dineren

Groepen vanaf acht personen kunnen de trattoria voor het zogenoemde private dining afhuren. Rainier vertelt: “Ik serveer een viergangenmenu op Italiaanse wijze. Ik begin met een antipasto, een grote houten plank met diverse hapjes zoals artisjokhartbodems, een primo - pasta, soep of een risotto -, een secondo – gebraad of hele vissen - en een dolce, een zoet toetje.”
Verder is de ondernemer van plan regelmatig evenementjes te organiseren zoals de wijnproeverijen.
De zaak is sfeervol ingericht. Kaarsjes branden overal. Er is een fraaie fotomuur met de stad Verona, de Noord-Italiaanse stad van Romeo en Julia, Shakespeare’s beroemde liefdespaar. Middenin de zaak staat een vitrine met lekkernijen, bijvoorbeeld verse pesto. “Als ik voldoende tijd heb, maak ik ook mijn pasta zelf.” Om de vitrine heen staan de tafeltjes en schappen met delicatessen zoals truffelolie en kappertjes op zout. Maar ook voor een pak goede pasta van het merk Rustichella kan je bij Di Niente terecht.

Graag gedaan

IMG 6024 KopieDe Zoetermeerder deed zijn koksopleiding aan de horecaschool Francois Vatel in Den Haag. Had een jarenlange carrière als kok, onder meer bij restaurant De Sniep in Zoetermeer, het Carlton Beachhotel in Den Haag en Villa La Ruche in Voorburg. Werkte vervolgens dertien jaar op kantoor bij Albron Party Productions in Nieuwegein, bij Van der Kroft’s Party Rentals in Wassenaar en bij Dutch Water Dreams. Hij staat nu in zijn eentje zowel aan de voorkant (in de bediening en verkoop) als aan de achterkant (in de keuken) van zijn trattoria. “Mijn motto is Graag Gedaan,” zegt Rainier. “Ik maak het de mensen graag naar hun zin.”

Aanstaande zaterdag is de Parma-ham proeverij in de winkel. Di Niente doet dit in samenwerking met het Consorzio del Prosciutto di Parma, een samenwerkingsverband van Parmaham-boeren. Hij vertelt: “Een medewerker van het consortium gaat de ham met een Berkel snijmachine met de hand snijden. Hij legt de klanten geuren en smaken uit, en hoe de ham het beste bewaard en gebruikt kan worden.”

Zaterdag 29 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur proeverij van Parmaham. Toegang gratis.
Vrijdag 25 november wijnproeverij van Toscaanse wijnen, met hapjes, 17,50 euro per persoon. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of tel. 079-3605487.
Trattoria di Niente, Dorpsstraat 112 A, Zoetermeer.

Tekst Christa van der Hoff
Foto Sanne Jans

-advertenties-

-goede doel-