Profielfoto Erwin 2De lovende woorden op zijn gastenboek (www.studio44tattoos.nl)  liegen er niet om: “Hij is een eerste klas tattoo artiest, een échte kunstenaar en begrijpt precies wat klanten willen!”, aldus een klant over tattoo artiest Erwin de Werd. Sinds begin 2010 tatoeëert Erwin vanuit zijn Studio 44 en inmiddels is hij – in de Zoetermeerse ‘tattoo wereld’ – een gewaardeerd begrip geworden.

Vanuit zijn Studio 44 in Oosterheem zet Erwin fulltime de meest uiteenlopende tattoos. Vanwege privacy werkt hij uitsluitend op afspraak. Op zo’n afspraak komen klanten vaak met een ‘ruw’ idee, waarvan De Werd een persoonlijk ontwerp maakt. “Ik ben absoluut geen tattoofabriek, ik houd het juist graag persoonlijk”, legt Erwin uit.

Wonderlijke gesprekken

Studio 44 1Volgens Erwin heeft hij de leukste baan in de wereld. Hij legt uit: “Ik creëer graag, maar als illustrator had ik weinig menselijk contact. Nu heb ik tijdens het werken de meest wonderlijke gesprekken en krijg ik zulke mooie en fijne verhalen te horen!” Voordat Erwin als tatoeëerder aan de slag ging, verdiende hij namelijk zijn brood – sinds 1988 – als illustrator/tekenaar. Hij tekende en schilderde de meest uiteenlopende onderwerpen en stijlen. Van bekende cartoons tot aan boekillustraties en realistische schilderijen.

Andere boeg

Naast het tatoeëren is Erwin gitarist in de coverband Xinx. Hier werd De Werd vaak geconfronteerd met tatoeages en dat bracht hem op ideeën: “Vaak zag ik mooie tattoos langskomen, maar ook tattoos waarvan ik dacht dat het ook anders moest kunnen.” Met dat in zijn achterhoofd besloot Erwin het in 2009 over een andere boeg te gooien. “Tatoeëren is een natuurlijke zijtak van mijn carrière. Praktisch gezien is het hetzelfde werk. Maar dan op een ander canvas”, legt Erwin uit.

Tatoeëren op jezelf

Na een lange leerweg tot tatoeëerder werd het tijd om de eerste tattoo te zetten. “De eerste was op de pols van Stella, mijn vrouw. Zij was mijn oefenproject”, vertelt Erwin. Stella had het hoogste vertrouwen in haar man en drong aan om de eerste stap te zetten. Erwin voegt toe: “Het was aardig gegaan en zij was er gelukkig heel blij mee!” Net zoals Stella, had Erwin zelf geen tattoos voordat hij begon met het zetten ervan. “De eerste tattoo voor mezelf, heb ik ook zelf gezet. Ik wilde weten hoe het zetten van een tattoo voelt. Uiteraard was het ook weer een goede oefening.”

Tattoo ErwinVan Leeuwarden tot Goes

Voor een korte tijd zette Erwin alleen tattoos bij bandleden, bekenden en mensen in zijn directe omgeving. Echter kwamen klanten via via al snel binnen druppelen. Inmiddels is Erwin honderden tattoos verder en heeft momenteel een gemiddelde wachttijd van 8 tot 11 maanden. Zo’n 70% van de Studio 44 klanten komen uit regio Zoetermeer. De rest komt zelfs van Amsterdam tot Leeuwarden, van Rotterdam tot Goes en van Utrecht tot Enschede. “Bizar hoor!”, zegt de tattooartist met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

Vooral op de gemaakte portretten, een paar ‘levensverhalen-tattoos’ en enkele sleeves is Erwin het meest trots. Tattoos waarbij hij grote mate van vrijheid heeft, vindt Erwin zelf het mooiste resultaat hebben, maar hij voegt toe: “Met name ben ik het meest trots op tattoos waarbij ik echt duidelijk zie of hoor dat ze er blij mee zijn. Dat kan een hele grote tattoo zijn, maar soms ook kleine.”

Laat je niet afschrikken

“Goedkoop is duurkoop. Vooral in deze branche”, vertelt Erwin. En dat blijkt: een hoop klanten met ‘slecht gezette’ tattoos bezoeken Studio 44 voor een cover-up tattoo. “Laat daarom wat hogere prijzen of lange wachttijden je niet weerhouden om naar een goede shop te gaan. Het is namelijk zonde om een klant binnen te krijgen die vanwege een goedkope en spontane tattoo niet meer in bikini naar het strand durft.”

Al snel na het zetten van zijn eerste tattoos wilden klanten hun complimenten aan Erwin kwijt. Zo kwam er het online gastenboek, wat al snel zorgde voor een hoop nieuwe klanten. “Logisch”, legt hij uit. “Als je een vakantie boekt of een koffieapparaat online koopt, dan lees je eerst de beoordelingen van mensen.” De reacties op het gastenboek doen Erwin goed. Hij vertelt: “Wanneer ik een mindere dag heb, kijk ik op het gastenboek. Die reacties zijn echt hartverwarmend!”

Portfolio bekijken?

Meer informatie en het portfolio van Erwin vindt u op www.studio44tattoos.nl. Bijna iedere dag plaatst Erwin tegenwoordig ook foto’s van gezette tattoos op instagram, of neem een kijkje op zijn Facebookpagina: www.facebook.com/Studio44tattoos

 

Interview is geschreven door Dorien Makkink.

-advertenties-

-goede doel-