20140415 14123Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Le Corbusierlijn in Noordhove.

De Le Corbusierlijn is een straat in Noordhove, wijk 28. Deze korte straat is een zijstraat van de Bottalijn. Dit deel van Noordhove bestaat uit straten die vernoemd zijn naar internationale architecten.

Eerst het laatste deel van de straatnaam: lijn. Dit woord heeft veel verschillende betekenissen, waarvan vele wel bekend zijn. Wiskundig gezien is een lijn een verbinding tussen punten. We kennen de waslijn, de buslijn, de telefoonlijn, de lijnen van een sportveld. In de scheepvaart is een lijn een touw. En als we dingen op een bepaalde manier moeten doen, noemen we dat een richtlijn.

20140415 14127  Le Corbusierlijn 4 

Alexander Coles via Pixabay Le CorbusierEn dan de naamgever van de straat: Le Corbusier werd in 1887 geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris in Zwitserland. Hij stierf in Frankrijk in 1965 aan de verdrinkingsdood. Hij was architect en stedenbouwkundige. De naam Le Corbusier nam hij aan als verwijzing naar zijn voorvader Lecorbésier en de schilder Le Fauconnier. De invloed die hij had op ‘Het Nieuwe Bouwen’ en zijn opvolger de ‘Internationale Stijl’ (functionaliteit, strakke vormen, moderne constructietechnieken en afwezigheid van versieringen staan voorop) is zo groot dat hij ook wel ‘De Architect van de 20e eeuw’ wordt genoemd.

Zijn werk werd door velen geprezen, maar hij kreeg ook veel kritiek. Critici vinden hem verantwoordelijk voor de architectuur en de zielloosheid van de moderne stedenbouw. Lijnrecht daartegenover staan de meningen van sommige architecten en kunstkenners; zij vergelijken zijn genialiteit met die van Michelangelo of Picasso.

In totaal heeft Le Corbusier vijfenzeventig gebouwen in twaalf landen gebouwd, nam hij deel aan meer dan veertig stedenbouwkundige projecten, maakte hij ruim achtduizend tekeningen, vierhonderd schilderijen en veertig sculpturen, schreef hij meer dan veertig boeken en publiceerde honderden artikelen.

Geschiedenis

Zijn vader maakte horlogekasten en zijn moeder amateurpianiste. Toen Charles-Édouard 14 was, begon hij met het leren van graveren op de School voor decoratieve kunsten. Op zijn 19e bouwde hij zijn eerste huis, Villa Fallet.

Hij wisselde zijn bouwprojecten af met studiereizen. In 1910 werkte hij als tekenaar in het atelier van Peter Behrens (hij wordt gezien als de uitvinder van ‘corporate design’) in Wenen. In dit atelier werkten ook Walter Gropius, de grondlegger van de Bauhaus stijl en Ludwig Mies van der Rohe, die bekend stond om zijn architectuur van duidelijke vormen en het gebruik van staal, glas en natuursteen. Hij is bekend van zijn – hoewel niet oorspronkelijk van hem – uitspraak “Less is more”. 

Later verdiept hij zich meer in schilderen. Hij experimenteert met kleuren, vormen en volgordes. Deze experimenten hebben een grote invloed op zijn architectuur uit die tijd.

Walti Göhner via Pixabay Kapel Notre Dame   Louis Redon via Pixabay Le Corbusier Ahmedabad
 Kapel Notre Dame  Ahmedabad

 

Nieuwe architectuur

In 1926 stelt hij 5 punten op van nieuwe architectuur:

  • Les pilotis: de kern van het gebouw staat op zuilen, vrij van de grond;
  • Le toit-jardin: balkons en dakterrassen vormen de verbinding tussen binnen en buiten;
  • Le plan libre: vrije indeling op elk niveau dankzij skeletbouw;
  • La façade libre: de gevels zijn niet dragend, maar vormen een soort gordijn;
  • La fenêtre en longeur: horizontale ramen, liefst over de hele breedte van de gevel.

In de jaren ‘30 nam hij de Franse nationaliteit aan en ging zich meer bezighouden met stadsontwerpen. Voor de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs ontwierp hij het Les Temps Nouveaux-paviljoen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij stadsplanner voor het Vichy-regime, het autoritaire bewind van de Maarschalk van Frankrijk, Philippe Pétain. 

UNESCO heeft 51 jaar na zijn sterfdag 17 van zijn ontwerpen erkend als Werelderfgoed. Het appartement waar hij 30 jaar van zijn leven woonde, is gerenoveerd  en opengesteld voor publiek. Dit is een teken dat deze architect zijn tijd ver vooruit was met zijn liefde voor beton en steden. Hij was echt een voorloper van de moderne architectuur en wordt nu nog geroemd.

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Tekst: Marije Ronteltap
Foto's: Louis Redon via Pixabay Le Corbusier Ahmedabad, Alexander Coles via Pixabay en Walti Göhner via Pixabay

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-