mispelgaardeU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Mispelgaarde in Seghwaert

 

Betekenis van de straatnaam
De mispel is een plant die behoort tot de rozenfamilie. Hij is daarmee ook verwant aan de peer en de appel. De boom wordt ongeveer 4,5 meter hoog en geeft in mei en juni crèmewitte bloemen van ongeveer 4,5 cm groot. De mispel komt vooral voor in West-Europa.

 mispelgaarde2

Achtergrondinformatie
MispelDe mispel is al 3000 jaar bekend. Als eerste groeide hij in Iran. Vandaaruit werd hij meegenomen naar Griekenland, alwaar hij in 700 voor Christus werd aangeplant. 500 jaar later kwam de mispel terecht in Rome. De Romeinen hebben de mispel verder verspreid over Europa.

In de Middeleeuwen was het een zeer belangrijke vrucht die vol zit met vitamine C. Hij bevordert de spijsvertering. De mispel kan eigenlijk alleen in oktober en november, na de eerste nachtvorst geplukt worden. Dan moet de vrucht nog twee tot drie weken bewaard worden op een koele plaats. De kleur van de mispel verandert dan van groen/wit naar donkerbruin. De smaak verandert mee van melig en zuur naar weeïg zoet. Als hij nog langer blijft liggen, dan gaat de mispel rotten.

Mispel2Daar komt ook het spreekwoord 'zo rot als een mispel' vandaan. Het spreekwoord gaat over de (mis)daden van de mens of het grillige karakter van de mens en heeft daarmee een negatieve betekenis, terwijl een beetje rotte mispel dus juist het lekkerst is om te eten.

Het stadswapen van Goor bevat ook een mispel. In de beschrijving komt deze als volgt voor: 'Van rood beladen met een kruis van zilver en gekantonneerd van een mispelbloem van zilver, gepunt van groen.' Ook het Brabantse dorp Beek en Donk en het Limburgse Sint-Odiliënberg voeren de mispel in hun wapen.

 

Meer informatie
Informatie: Wikipedia

Spreekwoord: Onze Taal

Locatie

  {phocamaps view=map|id=33}

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 


Door: Martha Pelkman

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-