In de aan de raadscommissie gepresenteerde plannen voor het Stadshart (juni 2013) is o.a. gemeld dat er openbare toiletten zullen komen, waarschijnlijk in de vorm van een WC-winkel op de plaats waar nu de steeg tussen Steps en Hunkemöller is. Zó! Zoetermeer was daarbij in de veronderstelling dat daar ook voor gehandicapten toegankelijke en bruikbare toiletten bij zouden komen.

toilettenInmiddels heeft de (plv.) voorzitter van het Platform Gehandicaptenbeleid Zoetermeer via het meldingen en klachtenformulier bij de gemeente aangegeven dat zij als Platform graag betrokken willen worden bij de inrichting van die openbare toiletten zodat geborgd is dat gehandicapten met rolstoel of scootmobiel ook goed gebruik kunnen maken van de toiletten.

In de reactie van de gemeente op deze melding staat onder meer: ‘Het streven is om ook een invalidentoilet te realiseren. Of dit ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd is afhankelijk door de exploitant.’

Hierop heeft het platform op 2 juli 2013 gereageerd met een email met onder andere: ‘(…) Uit uw reactie leid ik af dat dit laatste, een voorziening voor mensen met een beperking, nog maar zeer de vraag is. Het hangt af van de exploitant, lees ik in uw reactie. En dit is nu juist waar 'de schoen wringt'. Het mag m.i. geen vraag zijn of een openbare toiletgelegenheid ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het moet een vanzelfsprekendheid zijn dat ook mensen met een beperking van openbare voorzieningen gebruik kunnen maken. (…) Immers, latere aanpassingen en/of het realiseren van extra voorzieningen voor mensen met een beperking, leiden in alle gevallen tot hogere kosten. Kosten die voorkomen kunnen worden.’

Het Platform ontving helaas naar aanleiding van deze email geen bericht meer en heeft contact met ons opgenomen om ons te wijzen op deze dreigende omissie.

Zó! Zoetermeer heeft intussen ‘technisch’ navraag gedaan bij de ambtelijke organisatie en ons is gebleken dat het inderdaad nog niet zeker is, of bij de openbare toiletten ook rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid en bruikbaarheid door gehandicapten.

Zó! Zoetermeer begrijpt hier helemaal niets van! Juist voor gehandicapten is het aantal plaatsen waar men in de stad en in het centrum van de stad naar het toilet kan, uiterst beperkt. We hebben hierover dan ook de volgende vragen:

  1. Is het college het met ons eens dat het onbestaanbaar zou zijn als in het Stadshart openbare toiletten worden gebouwd die niet toegankelijk zijn voor mensen met een handicap?
  2. Is het college bereid om indringend te spreken met de ontwikkelaars van de voorziening en hen duidelijk te maken dat het maken van voorzieningen waarbij gehandicapten te maken krijgen met fysieke uitsluiting niet meer gewenst zijn in Zoetermeer?
  3. Is het college bereid om – indien nodig – te zoeken naar een locatie en/of een exploitant zodanig dat het juist voor gehandicapten een feest is om gebruik te maken van deze openbare toiletten?
  4. Is het college bereid ervoor te zorgen dat de coördinator toegankelijkheid, het Platform Gehandicaptenbeleid Zoetermeer en de Wmo-raad worden betrokken bij de realisatie van openbare toiletten zodat de toiletten daadwerkelijk vanaf het begin toegankelijk en bruikbaar zijn?

-advertenties-

-goede doel-