schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Max Euwe, in 1947 op slopende tournee door Zuid-Amerika

Op 7-6-47 had de correspondent van het Leidsch Dagblad in Willemstad/Curaçao een gesprek met Max Euwe over diens tournee in Zuid-Amerika. Het gesprek vond plaats na aankomst van Euwe op vliegveld Hato, toen juist de nieuwe trots van Curaçao. Over zijn ervaringen in Zuid-Amerika was Euwe heel slecht te spreken. Hij was vijfde geworden in het bekende Mar del Plata-toernooi (Argentinië), en de kop van de ranglijst spreekt boekdelen over zijn schaken tegen de “zwakke” Zuid-Amerikanen. Uit de tabel blijkt dat Euwe in de onderlinge partijen van de eerste vijf topschakers maar liefst 3/4 had gescoord, maar dat hij tegen de “zwakke Zuid-Amerikanen” slechts 7,5 had gescoord, mede door drie nederlagen, en dat hij zodoende slechts vijfde was geworden!  

  1. Miguel Najdorf 2,5 + 11,5 = 14,0/17
  2. Gideon Stahlberg 2,0 + 11,5 = 13,5
  3. Erich Eliskases 1,0 + 11,0 = 12,0
  4. Herman Pilnik 1,5 + 10,0 = 11,5
  5. Max Euwe 3,0 +   7,5 = 10,5
  6. Tot en met 18. “de zwakke Zuid-Amerikanen”.

Euwe weet die slechte prestatie aan zijn onbekendheid met de Zuid-Amerikaanse speeltrant, en toen hij risico’s ging nemen, pakten die helemaal verkeerd uit! Vervolgens kreeg hij nog te maken met een zware griepaanval, en ging de lucratieve match tegen Najdorf op het laatste moment niet door, en in plaats daarvan werd er een dubbelrondige zeskamp gehouden van 10 partijen in 11 dagen van 16:30-04:00 ’s nachts, waardoor Euwe een groot slaaptekort en oververmoeidheid opliep, en ook die zeskamp werd natuurlijk geen succes. Euwe maakte ook nog mee dat schaakdictator Querensio het mes op de keel van Najdorf zette om toch mee te doen, toen Najdorf zich uit dit slopende evenement wilde terugtrekken. Verder had Euwe in buurland Brazilië nog een aantal simultaans gegeven. In Brazilië was het schaakpeil niet zo hoog als in Argentinië, maar in alle lagen van de bevolking werd met het schaken meegeleefd, en de kapper wist vaak nog beter dan Euwe zelf, wat hem allemaal nog te wachten stond.

… Na Dxb4 na Tb7
189.1 euwe najdorf  189.2 euwe bolbochan

 

Max Euwe – Miguel Najdorf 1-0. Mar del Plata 1947. Euwe maakt de partij nu uit met de volgende combinatie: Te8+ en 1-0 want bijvoorbeeld Txe8; Dxe8+ Kh7; De4+!! En na dameruil gaat de c-pion onbedreigd en snel naar damepromotie.


Max Euwe – Jako Bolbochan 0-1. Mar del Plata 1947. Twee pionnen van Euwe staan al dicht bij de promotielijn, maar na Pf3!! Is het 0-1, want er komt onvermijdelijk … Txf1+; Lxf1 en Txh2#

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-