schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Schaakolympiade Dubai 1986 en Campomanes blijft vz-FIDE

Er waren bij de FIDE in 1986 125 landen aangesloten, waarvan de afgevaardigden eind november 1986 een nieuwe voorzitter zouden kiezen. Dat gebeurde in Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Hier werd ook de schaakolympiade gehouden. De voorzitterskeuze was tussen de zittende voorzitter Florencio Campomanes uit de Filippijnen, die zich de woede op de hals had gehaald van WK Kasparov, en de Braziliaan Lincoln Lucena. Het verkiezingsdebat tussen de beide kandidaten liep uit op een stevige ruzie die eindigde met het vertrek uit de zaal van beiden. Campomanes had al getracht om de Derde Wereldlanden en de Arabische landen voor zich te winnen, zoals het houden van de Olympiade in Dubai, ondanks de uitsluiting van Israël daardoor, waardoor ook Nederland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en een aantal individuele grootmeesters besloten om het evenement te boycotten. Kasparov kondigde in Dubai de oprichting aan van een schaakgrootmeestersvakbond om voortaan de belangen van de toppers te gaan behartigen (en daarbij ging het vooral om de organisatie van het wereldkampioenschap). Uiteindelijk trok Lucena zich terug, want het bleek hem dat Campomanes inderdaad heel veel steun zou krijgen van de landen uit de al genoemde gebieden en ook nog van het Oostblok.
Ook Karpov steunde de plannen van Kasparov, en de FIDE zou zich via een commissie daarover gaan buigen. Maar er werd dus ook nog geschaakt in Dubai, en er deden maar liefst 108 landen mee aan de Olympiade Dubai 1986. Nog in de elfde ronde stond de VS op kop met Engeland op de tweede plaats. Maar het zwaar favoriete team van de Sovjet-Unie veroverde op de laatste dag (14e ronde) toch nog de gouden medaille. Dat was de vierde op rij. De eindstand van de eerste vijf landen:
1.Sovjet-Unie 40,0 (uit 56); 2. Engeland 39,5; 3. VS 38,5; 4. Hongarije 34,5 en 5. IJsland 34,0.

 

Na ... Pe5 Na ... Kf6
143.1karpov 143.2vaganian

Anatoli Karpov (2725) – Alexander Sznapik (2430) 1-0. Schaakolympiade Dubai 1986. In de laatste ronde won de Sovjet-Unie van Polen met 4-0 en de beide Sovjet-toppers Kasparov en Karpov maakten iets moois van de finale. Karpov heeft een onstuitbare aanval, na Pe6 is het 1-0.

Rafaël Vaganian (2555) – Robert Kuczynski (2435) 1-0. Schaakolympiade Dubai 1986. Voor deze rubriek behaalde Vaganian tegen de Pool Kuczynski een spectaculairder winst dan Kasparov. Vaganian heeft met schaakjes het linkerbord zo’n beetje leeggespeeld en nu komt Ta8 aan de beurt: Dc3+! Ke7; Da3+ en 1-0, want op Kd7 komt ook nog Tf1 in actie voor mat en op Kf6 volgt Df3+ en gaat Ta8 verloren.

 

 
Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-