BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn: Weer eens een dubieuze 3SA, nu bij BC Kontrakt!

Spel 2 dd 13 mei 2014 bij BC Kontrakt was interessant uit oogpunt van de verdediging. Bij goede uitkomst ging het 3SA contract drie down, Jan Wierts Wessels & Jan Jansen hadden hierbij een top van 100%, en bij de “verkeerde” uitkomst werd het contract gemaakt, en dat leverde de bridgeparen Magda Groen & Marijke Noort en Meint Plenter & Jos van Schilt de topscore van 91,67% op. Zulke uiteenlopende scores komen heel vaak bij 3SA voor. 3SA is in het algemeen een tamelijk dubieus contract, maar in een groot veld zijn er altijd wel bridgeparen die erin slagen het te maken, en dan levert een terechte stop bij een lager bod veel te weinig op, dus dan maar 3SA geboden in de hoop dat de tegenpartij de goede uitkomst niet vindt!

Spel 2 sessie 16-6-14 Oost-NZ Biedverloop bij Prof Jack
Kontrakt 1 Kontrakt 2

Uit het biedverloop bij het ‘hooggeleerde’ programma blijkt al dat OW geen al te beste fit in een kleur zullen hebben en daarom noodgedwongen terecht komen in 3SA. Een nogal hoog bod, want OW hebben toch maar 23 pt. In de biedpraktijk van BC Kontrakt bood ook Oost als eerste SA, want na het harten-bod weet Oost immers dat SA een redelijke optie is.

Afspel. Als Noord moet uitkomen, na een eerste SA-bod van West, en als gebruikelijk met de vierde van zijn langste kleur harten, dan zit leider West onmiddellijk met zijn handen in zijn haar. OW kunnen dan slechts 6 vaste slagen maken en in de praktijk niet één meer: drie down. Als Zuid moet uitkomen, na een eerste SA-bod van Oost, dan ligt een uitkomst met ruiten voor de hand, en dan maken OW bij Jack 7 slagen (4 ruiten, 2 schoppen en 1 klaveren). Maar in de praktijk hadden NZ kennelijk dusdanige problemen met de hartenkleur, dat West ♥V incasseerde en nog een schoppen, contract gemaakt.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 

-advertenties-

-goede doel-