BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn: Geef Berry Westra niet te veel informatie!

Het is interessant om het roemrijke duo Westra-Leufkens, de Wereldkampioenen van Santiago 1993, in de rubrieken van André Boekhorst in de Volkskrant van 1974-1990 te volgen. In 1982 is het de eerste keer, dan doen ze mee aan het EK junioren in Salsomaggiore en ze laten daar een uitstekende indruk achter. In 1986 schreef André Boekhorst al het volgende: “Leufkens-Westra is een zeer sterke combinatie geworden die het Nederlandse bridge mogelijk weer eens wat betere tijden kan bezorgen”, naar aanleiding van hun optreden in het OCE-toernooi. En in 1986 kwam ook de eerste officiële jeugdtitel (EK) die Nederland ooit behaalde, en natuurlijk waren Westra-Leufkens daarbij, om een jaar later in Amsterdam ook nog Jeugdwereldkampioen te worden. En in één van zijn laatste rubrieken (1-9-1990) heeft André Boekhorst het over de Nederlandse topcombinatie Berry Westra & Enri Leufkens die het lang niet slecht deden in het vermaarde Cavendish toernooi in New York en de wereldbefaamde Bobby Hamman tot wanhoop dreven in het volgende spel, dat toen ook in IMP-Magazine stond.

West/Allen Biedverloop, met Westra-Leufkens op NZ
westra1 Westra 2

 

André Boekhorst schreef: Berry Westra op Noord stond voor een moeilijke beslissing. Het 4♠ contract is ijskoud maar OW hebben te veel inlichtingen gegeven. Westra kwam op het gelukzalige idee dat OW wel eens negen kaarten in ruiten konden hebben en hij legde onvervaard ♦A op tafel en ruiten na voor inderdaad een introever van Leufkens, hierna kwam een slag met ♣A en weer ruiten na met opnieuw een introever van Leufkens en het contract was één down! Bridgepromotor Max Abram die de verrichtingen van zijn pupillen volgde mompelde geïmponeerd “Wat een werelduitkomst”. En zo was het ook. De Amerikaan Hamman op Oost, die wist dat zijn partner een vijfkaart schoppen had, was vol zelfverwijt. Hij had na Noords 2♣ meteen 4♠ moeten zeggen. Dan zou het voor Noord oneindig veel lastiger zijn geweest om deze formidabele uitkomst te vinden.

De ‘uitsmijter’ van André Boekhorst komt in zijn rubriek ‘Vliegende Hollanders geven visitekaartje af’ van 13-10-1990. Hij schrijft: Enri Leufkens en Berry Westra hebben wel meer opvallende successen geboekt, maar met het winnen van het EOE-Optiebeurs toernooi hebben zij toch pas echt hun visitekaartje aan de wereldtop afgegeven. Dit toernooi, dat in september in Zandvoort werd gehouden, werd door 16 grootmeesterparen uit alle delen van de wereld betwist, maar Leufkens-Westra waren in topvorm en eindigden op de eerste plaats met grote voorsprong op de Amerikanen Martel-Woolsey. Aangezien de rubrieken eind 1990 ophielden, kon André Boekhorst als rubriekschrijver niet meer meemaken dat Leufkens-Westra met De Boer-Muller en met Jansen-Westerhof in 1993 de kroon op hun bridgekunde zetten door in Santiago wereldkampioen te worden.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 

-advertenties-

-goede doel-