SP over de Schaalsprong 

 

schaalsprong sp logo roodWerk en inkomen

Als het aan de SP ligt gaan gaat Zoetermeer investeren in de mensen die het moeilijk hebben. Zo wil de SP de inkomstengrens voor bestaande minima verhogen, nieuwe minimaregelingen invoeren en onderzoek naar dingen als een ‘glijdende schaal’, waarmee de armoedeval wordt voorkomen. “Daarnaast willen we regelingen die het makkelijker maken om mee te doen in de samenleving en om schulden te voorkomen of ze in ieder geval niet erger te maken. Denk bijvoorbeeld aan korting op het OV of een witgoedregeling. Daarnaast blijven we aandacht vragen voor kinderen die opgroeien in armoede. In 2040 moet dat zeker tot het verleden behoren,” aldus de SP.
Een betaalde baan is vaak de beste manier om uit de armoede te komen er daaruit te blijven. Het moet dan wel een fatsoenlijke baan zijn met een fatsoenlijk loon, vindt de SP. “In 2040 is werken zonder loon of onbetaald werkervaring opdoen verleden tijd. We gaan alleen nog maar betalen voor werk, fatsoenlijk loon voor wat wordt gedaan.” Ook wil de SP een gemeentelijk werkbedrijf invoeren. “Mensen in dienst nemen en voor 2 jaar laten werken voor een fatsoenlijk loon. Wat voor een werk kunnen ze dan doen? Denk aan de bemanning van onze fietsenstallingen en het onderhoud van het groen, dat we steeds hoger willen hebben.” 

Zorg

Mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen. “Het feit is dat er te weinig professionele zorg aanwezig is om dat ook mogelijke te maken. SP vindt het een goede zaak dat mensen langer thuis blijven wonen, maar vindt wel dat er professionele hulp beschikbaar moet zijn. We gaan niet meer leunen op de hulp van vrienden, kennissen en buren.” 

Wonen

Zoetermeer moet volgens de SP woningen bijbouwen voor de groepen die het nodig hebben. In 2040 zijn de wachtlijsten voor sociale woningen verdwenen en zijn alle ongebruikte kantoren omgebouwd tot sociale woningen. 

Groen

Zoetermeer is van oorsprong een stad tussen de parken en dat moet het volgens de SP ook blijven. Maar “we moeten wel kritisch gaan kijken waar we woningen kunnen gaan inpassen. Ook moeten we kijken naar de verdeling van het groen tussen de wijken, want de ene wijk is een stuk groener dan de andere. Neem de wijk Palenstein. Daar is een stuk minder groen te vinden dan in de wijk Meerzicht. 

Duurzaamheid

“Laten we gewoon klein beginnen als gemeente door bijvoorbeeld alle lampen die er in de stad zijn te vervangen door Ledlampen en doorgaan met nul-op-de-meter-woningen.” 

Niet verder praten

De SP voelt er weinig voor om deze raadsperiode nog verder te praten over de schaalsprong. Bij monde van fractievoorzitter Daniel Westhoek laat de SP weten dat “de SP niet aanwezig zal zijn bij het vervolgdebat, omdat wij totaal niet inzien wat het nut van deze discussie is. Over een paar maanden vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Laat de nieuwe raad een dergelijke discussie maar voeren.”

-advertenties-

-goede doel-