Zó! Zoetermeer over Schaalsprong

 

schaalsprong ZoZoetermeer2

Belangrijkste gebieden

Voor Zó Zoetermeer zijn er drie dingen belangrijk op het gebied van kwaliteit: verstandig bouwen, zorg moet ook in werkelijkheid beter en de kwaliteit van de Zoetermeerse samenleving moet omhoog.

'Verstandig bouwen'

"Nog niet héél lang geleden besloot de raad dat meer inwoners géén uitgangspunt zou zijn voor Zoetermeer. Inmiddels laten we ons verleiden om toch bij te bouwen. Zoetermeer wil geen krimpstad worden," aldus Zó. "Maar wat voor Zó! nog veel belangrijker is, is de huidige woningnood. Vooral in de sociale sector en het segment daar vlak boven, kraakt het, en daarom zijn we voor de uitbreiding van de stad. 

Grens

Almaar groter en groter is niet het het doel van de partij. "Zodra onze starters na een korte wachttijd een woning kunnen vinden, er voor gezinnen voldoende betaalbare woningen zijn én we voor onze senioren en hoogbejaarden precies de juiste woonmogelijkheden hebben, moeten we heel goed kijken hoe drukbevolkt we eigenlijk willen zijn. De voorzieningen zijn er voor de mensen en niet andersom. Met de grote ambitie om bij te bouwen, de mogelijke komst van de HOM en de invoering van de Omgevingswet heeft Zoetermeer voorlopig de handen vol. Met precies de juiste invulling van samenspraak en met precies de juiste ambitie voor duurzaamheid. De partij wil stevige stappen zetten op weg naar ander energiegebruik maar er ook voor zorgen dat de bewoners het allemaal kunnen behappen. 

Zorg

De tweede ambitie betreft Zorg. "Wij hebben al langere tijd het gevoel dat er een heel groot verschil bestaat tussen de in de raad gedroomde werkelijkheid en de realiteit van de Wmo in de uitvoering. In het echte leven zien we dat maatwerk veel minder is en is er vooral sprake van lange lijsten met beleidsregels. Het schuurt bij de Wmo, de Jeugdzorg wankelt. Het gaat financieel helemaal niet goed en de spelers in dit complexe veld kunnen elkaar nog steeds niet vinden. Er is geen grip op de bestaande situatie, laat staan dat we die kunnen ombuigen," aldus Zó! Zoetermeer.

Verbeterslag

Zó! wil de kwaliteit van onze samenleving veel meer centraal stellen en erover gaan praten. "Hoe maken we het bespreekbaar en hoe gaan we met elkaar en vooral met de stad in gesprek? Hoe kan het dat een 4e generatie Mohammed nog steeds niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Hoe kan het dat Aisha een 8 had voor Nederlands op het VWO en dat ze steeds met een tante mee moet om te vertalen, terwijl tante hier al was vóór Aisha geboren was? En wat doen we eraan met elkaar? Wij vinden het tijd voor een Actieplan Samenleven. Het is de ambitie van Zó! Zoetermeer om te werken aan kwaliteit in de stad. Voor iedereen!"

-advertenties-

-goede doel-