Frame Voetbal

René van Oeffel krijgt als Sportondersteuner regelmatig een vraag over waar kinderen met een beperking kunnen sporten. Waar kun je bijvoorbeeld voetballen als je niet goed kunt lopen of rennen? René ging op zoek naar het antwoord en kwam uit bij Frame Voetbal of Voetbal+ en DSO.

 Als Sportondersteuner is hij betrokken bij veel sportinitiatieven voor kinderen en ouderen met en zonder fysieke en/of mentale beperking. In Zoetermeer zijn er helemaal geen mogelijkheden voor kinderen met een beperking om bij een club te voetballen. Vanuit meerdere organisaties kwam naar voren dat hier duidelijk behoefte aan is. Het is belangrijk om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren en ze plezier te geven in het beoefenen van voetbal. 

 

Frame Voetbal en Voetbal+

Voetbal+ is een vorm van voetbal voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Met een frame (soort rollator met 4 zwenkwielen) zijn zij in staat over het veld te bewegen. De sport kan zowel buiten als binnen beoefend worden. Deze manier van voetballen is overgewaaid vanuit Engeland, waar het bekend staat als ‘Frame Football’.

 

Gelijkwaardigheid

Bij deze voetbalvariant draait het om gelijkwaardigheid. Met een frame worden ook kinderen met een beperking voetballers, net als de kinderen zonder beperking. Je bent niet meer ‘dat kind met dat frame’, maar je hoort erbij als sporter. DSO gaat ook wedstrijden organiseren tussen de frame-voetbalteams en de gewone teams. Iedereen speelt dan met een frame en dan zijn ze aan elkaar gewaagd. Bij G-voetbal is het niveauverschil soms toch nog groot, omdat de een nu eenmaal beter kan lopen dan de ander. Met het frame worden die verschillen verkleind.

 

Waar kun je frame voetballen?

In Nederland wordt nog niet op veel plaatsen Frame Voetbal gespeeld; het kan momenteel in Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Brabant. In samenwerking met Gehandicaptensport Nederland en Revalidatie Rijndam – die het initiatief in Rotterdam startte – komt Zoetermeer daarbij. René zocht vanuit zijn liefde voor voetbal contact met DSO en zij wilden meewerken om Voetbal+ mogelijk te maken.

Vanaf 17 maart starten de trainingen bij DSO in het sportpark Bentwoud van 12:30 – 13:30 uur. Onder leiding van Hanan krijgen de kinderen les en zullen ze de fijne kneepjes van het Voetbal+ onder de knie krijgen. Hanan heeft zelf ook een beperking en wilde het team graag ondersteunen en training geven. En er is ook een fysiotherapeut stand-by voor eventuele blessures. De trainingen zijn niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die interesse heeft om dit een keer te proberen.

Een grote hindernis die nog te nemen is, is de aanschaf van de frames. Hiervoor is financiering nodig. Er wordt gezocht naar de mogelijkheden om deze eerst te huren of te lenen. Maar er wordt zeker naar de politiek gekeken of zij hierin kunnen bijdragen. In onze participatiesamenleving is het van belang dat ook gemeenten en andere politieke organisaties hieraan hun steentje bijdragen.

 

Vrijwilligers

DSO is nog op zoek naar vrijwilligers of stagiaires die dit team willen helpen naast de trainer en de fysiotherapeut. Om het Voetbal+ team goed te begeleiden zijn vrijwilligers hard nodig. Het beste is om de sporters zelfs één op één te begeleiden, zo vertelt René.

Wil je graag je handen uit de mouwen steken en bij de vereniging bezig zijn? Of zoek je nog een plek voor je maatschappelijke stage? Neem dan contact op met René van Oeffel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of DSO (www.svdso.nl).

Tekst Marije Ronteltap

 

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

-advertenties-

-goede doel-