noordaa zomer2De gemeente Zoetermeer start deze zomer met een nieuwe proef om de blauwalgen in de Zoetermeerseplas verder te bestrijden. Al jaren vergalt de blauwalg het zwemplezier in de zomermaanden, zwemmers kunnen flink ziek raken van de blauwalgen die elke zomer weer opduiken.

Met deze proef, opgezet door de Universiteit van Amsterdam, wordt de blauwalg bestreden met waterstofperoxide. Robin Paalvast, wethouder Duurzaam en Groen: "Met deze proef hopen we de hoeveelheid blauwalg te verminderen in de Zoetermeerseplas. De toevoeging van waterstofperoxide is in zo sterk verdunde mate, dat het geen gevolgen heeft voor de gezondheid. De verwachting is dat het nog wel jaren kan duren voordat de overlast door blauwalgen helemaal verdwenen is. Daarom zijn we, in samenwerking met hoogheemraadschap van Rijnland, al een tijd bezig om lange termijn oplossingen te vinden en de waterkwaliteit te verbeteren. In de tussentijd proberen we de overlast van de blauwalgen zoveel mogelijk te verminderen."

 

Concentreren op Kinderstrand

De aanpak van de blauwalg concentreert zich eerst op het Kinderstrand. Dit stuk van het Noord-Aa strand wordt al afgesloten van de rest van de plas door een eilandje. De aanvoer van blauwalg vanuit de rest van de Zoetermeerse Plas kan worden tegengegaan door schermen te plaatsen in het water, één bij elke ingang. Zo wordt dit gebied afgeschermd en kan de blauwalg makkelijker bestreden worden.

 

Informatiebijeenkomst over blauwalgen in de Zoetermeerse Plas

Afgelopen woensdagavond 23 mei vond er een informatiebijeenkomst plaats in de Kapelaan over de aanpak van het bestrijden van blauwalgen in de Zoetermeerse Plas, het Noord Aa. Diverse deskundigen gaven presentaties over het ontstaan van blauwalgen, de resultaten van de proef voor het bestrijden van blauwalgen met ultrasone geluidsgolven en de nieuwe proef in de zomer van 2018 met waterstofperoxide. Een avondvullend programma dat werd geopend door wethouder Robin Paalvast. “We proberen het probleem van de blauwalgen te verkleinen om de (zwem) waterkwaliteit te verbeteren”.

Proef met ultrasone geluidsgolven

De afgelopen jaren is er een onderzoek geweest naar het bestrijden van de blauwalg in de Zoetermeerse Plas met ultrasone geluidsgolven. Microbioloog Lisa Brand van LG Sonic gaf een presentatie over de waterkwaliteit van de Zoetermeerse Plas sinds de plaatsing van vier ultrasone boeien in maart 2016 in de Zoetermeerse plas. “Deze boeien produceren ultrasone tonen, een onhoorbaar geluid, ter bestrijding van blauwalg. Uit de resultaten van de proef is gebleken dat de blauwalg sinds maart 2016 is afgenomen. Echter werd er veel blauwalg door de harde wind naar de oevers en het strand van de Zoetermeerse plas geduwd. Dit had tot gevolg dat de overlast aan het strand gelijk is gebleven”. De proef met de ultrasone boeien wordt stopgezet.

Blauwalg komt veel voor in stilstaand zoet water van zwemplassen. Bij warm weer kan blauwalg zich vermenigvuldigen. Sommige soorten produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor mensen en dieren. Ook zorgt blauwalg voor stankoverlast. 56% van de zwemlocaties in Nederland heeft overlast van bacteriën en blauwalgen.

Nieuwe proef met waterstofperoxide

Petra Visser van de Universiteit van Amsterdam gaf een presentatie over de nieuwe aanpak van blauwalgen door waterstofperoxide aan het water toe te voegen. “Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat blauwalg veel gevoeliger is voor waterstofperoxide dan andere algen”, vertelt Petra Visser. “Door het water te behandelen met een zeer lage en ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide verdwijnt de blauwalg. Met een boot, ontwikkeld door Arcadis, wordt er waterstofperoxide toegevoegd aan het met blauwalg geïnfecteerde water. Deze behandeling gaat in de zomer van start waarbij een specifiek deel van het zwemstrand wordt afgesloten en behandeld met waterstofperoxide.”

De deskundige verwacht dat deze aanpak de blauwalg na jaren van overlast eindelijk zal weten te verminderen. Met de methode daalt de concentratie blauwalg met 90 - 99 procent, zodat er weer veilig gezwommen kan worden.  De methode is al na heel korte tijd succesvol, aldus de Universiteit van Amsterdam, er kan binnen een paar dagen na de behandeling weer veilig gezwommen worden.

Waterstofperoxide breekt na een paar dagen af, waarna er alleen water en zuurstof overblijven. De methode is volgens de Universiteit van Amsterdam dan ook veilig voor mens en dier, enkel de blauwalg wordt ermee bestreden.

 

Bron video: NOS Nieuws

Tekst: Claudia Smit

-advertenties-

-goede doel-