Lezen op het Leesplein ONC ClauslaanOp de unit Talen van het Oranje Nassau College (ONC) Clauslaan werd donderdag 17 mei het Leesplein geopend door leerlingen van de Taalplusklas en medewerkers van de Bibliotheek Zoetermeer. Met dit Leesplein wil het ONC leerlingen met plezier aan het lezen krijgen en de taalontwikkeling bevorderen.

Keuze uit veel boeken op Leesplein ONC ClauslaanLezen is een onmisbare vaardigheid in het onderwijs. Je vergroot je woordenschat, gaat beter spellen, krijgt meer inlevingsvermogen, verbetert je geheugen en concentratie en je wordt er slimmer van. Leerlingen die veel lezen, vergroten hun kansen in de toekomst. Maar voor veel jongeren is het geen vanzelfsprekende bezigheid. Op het leesplein kunnen de leerlingen nu dagelijks boeken lezen als zij klaar zijn met hun werk of na schooltijd als zij daar zin in hebben. Inmiddels staat er speciaal voor dit doel ook een mooie leesbank op het plein.
Leesplezier voorop
“De kast staat vol met boeken die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen”, vertelt Roos Meijer, docent op het ONC. “Niet alleen romans, maar bijvoorbeeld ook strips, kookboeken, gedichten en encyclopedieën. Het leesplezier staat voorop. De leerlingen mogen daarom zelf kiezen wat ze willen lezen.” Want leerlingen die graag lezen, gaan vanzelf méér lezen. Daardoor gaan ze weer béter lezen en dus ook beter leren. De boeken blijven in principe op school. Meijer, lachend: “Maar als een leerling een boek heel graag in één ruk uit wil lezen, mag hij het boek wel mee naar huis nemen hoor!”

-advertenties-

-goede doel-