20180507 127357Aan de Naomigang in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen wordt een woongebouw met 48 zorgwoningen gerealiseerd. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang en de eerste palen zijn geboord. Maandag 7 mei werd officieel de start van de bouw gevierd.

Er is lang op de bouw gewacht, en lang gepraat voor er echt begonnen kon worden. De start van de bouw ging dan ook gepaard met een klein feestje, voor de toekomstige bewoners, woningcorporatie De Goede Woning, zorgaanbieder WelThuis, de gemeente Zoetermeer en aannemer De Vries en Verburg. Wethouders Taco Kuiper (Wonen) en Isabelle Vugs (Zorg) hesen samen de Zoetermeerse vlag om de bouw officieel te starten.

20180507 127334  20180507 127344 

Er worden aan de nieuwe Rokkeveense straat Naomigang 48 appartementen gebouwd voor ouderen. Het gaat hier om het Katwijkerlaantracé, waarover jarenlang gesproken is in de gemeenteraad, met bewoners en bestuurders. Inmiddels zijn alle plannen concreet en zijn de eerste palen geboord. De Goede Woning laat het complex bouwen om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan zorgwoningen in Zoetermeer. WelThuis gaat het gebouw huren. De appartementen zijn bedoeld voor ouderen die 24 uurs zorg nodig hebben.

Wethouder Vugs: “Het is van cruciaal belang dat er nu gebouwd wordt voor ouderen en in het bijzonder mensen met dementie. Zoetermeer vergrijst en we moeten zorgen dat deze bewoners hier in hun eigen stad kunnen blijven als ze ouder worden.” Taco Kuiper vult aan: “Het is mooi dat we mensen in hun eigen wijk een goede woning kunnen bieden. Fijn om hier ook de toekomstige bewoners van de appartementen te zien!”.

20180507 127349  20180507 127364 

Aardgasloos

Het woonzorggebouw wordt ‘all-electric’ gebouwd, dus zonder gasaansluitingen. De isolatiewaarde wordt hoog en op het dak komen zonnepanelen. De verwarming vindt plaats met luchtwarmtepompen. Dit past bij de ambitie van De Goede Woning op het gebied van duurzaamheid. De corporatie wil dat al haar woningen in 2035 voorbereid zijn op aardgasloos.

Verhuizing van Montiverdi

De toekomstige bewoners, ouderen met dementie of een lichamelijke beperking, wonen nu in woonzorgcentrum Monteverdi aan de Ondineschouw in Zoetermeer. Dit jaar vindt de inhuizing van een deel van deze bewoners naar het nieuwe woonzorggebouw De Boomgaerd aan het Zalkerbos (66 wooneenheden). De andere bewoners verhuizen in 2019 naar de Naomigang. Beide gebouwen worden in opdracht van De Goede Woning gerealiseerd en na oplevering verhuurd aan WelThuis.

20180507 127397  20180507 127345 

Eigentijdse opzet

De opzet van de gebouwen is anders van opzet dan een traditioneel verpleeghuis. Er komen meer privéruimten en minder algemene ruimten. In de nieuwe situatie heeft iedere bewoner een tweekamerappartement met een woonkamer en aparte slaapkamer, waardoor de individuele woonfunctie een belangrijke factor vormt. Daarnaast worden er zes gemeenschappelijke buurtkamers gerealiseerd: per groepsruimte voor acht bewoners.

Planning

Het woonzorggebouw De Boomgaerd aan het Zalkerbos is bijna klaar en wordt naar verwachting in augustus van dit jaar opgeleverd aan WelThuis. De Goede Woning verwacht het woonzorggebouw aan de Naomigang halverwege 2019 op te kunnen leveren.

-advertenties-

-goede doel-