IMG 3225a wDe laatste maand van 2017 was een waterballet. Er viel ongeveer tweemaal zoveel neerslag als in een doorsnee decembermaand. Een enkele dag was er zon maar meestal bleven de hemelgordijnen dicht. December is al de somberste maand van het jaar. Maar nu moesten we het doen met de helft van het toch al karige aantal zonne-uren.

Mede door de vele wolken koelde het s ‘nachts niet af en viel de kerstmaand tamelijk zacht uit. Desondanks moesten we tot de laatste twee dagen wachten tot de temperatuur de 10 graden barrière nam. De 30e werd het namelijk 12 en op oudejaarsdag zelfs 13 graden. Twee jaar geleden was december trouwens recordwarm. Díe maand was gemiddeld zelfs iets warmer dan een doorsnee aprilmaand!

Sneeuw!

IMG 3226a wToch liet de winter zich niet geheel onbetuigd. Op zondag 10 december begon het aan het eind van de ochtend te sneeuwen. Ikzelf kwam ruim een uur later even in een ware sneeuwjacht terecht tijdens een wandeling langs de Noord AA plas. De intense sneeuwval leverde na twee uur een laag van ruim 10 centimeter op. Het witte goud begon s ‘avonds al flink weg te dooien. Maar maandag 11 december sneeuwde het opnieuw in het begin van de middag. Op beide dagen viel in totaal ongeveer 20 centimeter sneeuw. Die maandag was de koudste van de maand want het werd in Zoetermeer maar 1 graad. Het heeft overigens verder nauwelijks gevroren in onze stad. Op 2 december werd het ongeveer -2 graden en dat was het wel zo’n beetje.

2018 begint wisselvallig

Na het boterzachte slotstuk van 2017 neemt januari in de eerste dagen wat gas terug. Met een graad of 8 overdag leven we nog wel wat boven onze stand voor deze fase van de winter. Omdat depressies domineren kunnen we dagelijks regen verwachten. En de zon blijft het moeilijk hebben. Het is voorlopig wachten op een langere periode met droog en zonnig weer. Want als het zo doorgaat wordt het niets met deze winter getuige ook deze oude weerspreuk:

Is december veranderlijk en zacht
Geeft een winter waar men mee lacht

Tekst en foto’s Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-