DSC00651a wAfgelopen maart was gemiddeld een tamelijk koude lentemaand. Dat hadden we met name te danken aan een ijskoude start. Vooral donderdag 1 maart spande wat dat betreft de kroon. Het vroor in de ochtend in onze regio maar liefst 8 graden en ook overdag bleef het vriezen.

Daarmee was deze ijsdag hier meteen de koudste van hele afgelopen winterseizoenen. Ook op tweede maartdag bleef het kwik het hele etmaal onder nul. Wat vrijwel niemand meer had verwacht gebeurde toch: er kon volop worden geschaatst in Zoetermeer en omgeving. Wat niet altijd meeviel omdat er een snerpend koude noordoostenwind stond. Ook op zaterdag de 3e konden de ijzers worden ondergebonden hoewel het kwik langzaam boven het vriespunt kroop. Maar op zondag 4 maart was het afgelopen met de ijspret want de temperatuur sprong in één klap naar de tien graden.

 

Na zachte fase weer een winterse dip

DSC00648a wDe temperatuur bleef daarna een tijdje op dat voor begin maart aangenaam niveau van rond de tien graden. De 10e maart deed er nog een schep bovenop want het werd op die dag bijna 15 graden. Dat was meteen de hoogste temperatuur van de hele maand maart. Wie had gedacht dat de lente nu wel zou doorzetten kwam bedrogen uit. Want op de 16e begon het kwik weer aan een vrije val zodat het op de 17e overdag weer de hele dag bleef vriezen. De harde noordoostenwind maakte het voor het gevoel extra koud. In de laatste maartweek werd het weer wat warmer maar echt zacht wilde het nog niet worden. Verder was de maand in onze regio aan de droge kant terwijl de zon ongeveer het normale aantal zonne-uren draaide. En we hadden ook nog een paar dagen met wat sneeuw hoewel dat niet veel voorstelde.

 

Na koude Pasen toch lenteweer?

Pasen 2018 zal voor velen wat tegenvallen want het is kil met een graad of acht in de middag en het blijft niet droog. Er is zelfs kans op een graadje vorst op de ochtend van 2e paasdag. Maar daarna wordt het tijdelijk een stuk zachter en aanstaande dinsdag zal het al tegen de 15 graden zijn. De overgang naar dit zachte weertype gaat aanvankelijk wel gepaard met veel bewolking en wat regen. Zoals de weerkaarten nu liggen is er op langere termijn goede hoop op een verdere weersverbetering. Als het hogedrukgebied over ruim een week inderdaad de goede plaats opzoekt stuwt dat het kwik tot ruim boven de 15 graden op en zorgt het ook voor veel zon. Gaat april dan wel het lenteweer brengen dat in maart uitbleef?

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-