Het Leidse William Byrd Vocaal Ensemble mag zich verheugen in een trouwe schare fans in Zoetermeer. Op 4 november komt het Ensemble weer met een boeiend concert, onder de titel 'Sola Musica. Monteverdi en de muziek van de reformatie.'

byrd OudeKerkZoetermeer

Het jaar 2017 kent een aantal belangrijke herdenkingen. Zo is het 450 jaar geleden dat de grote componist Monteverdi werd geboren. En 500 jaar geleden werd de reformatie ingezet door Maarten Luther. Het WBVE - zoals altijd onder bezielende leiding van Nico van der Meel - speelt hier op in met een boeiend programma waarin beide hoogtepunten met elkaar worden verbonden.

Luther (1483-1546) wilde de bijbelse taal voor iedereen toegankelijk maken. In de 16de eeuw groeide ook in de muziek de belangstelling om teksten uit te drukken, en persoonlijke emoties te verklanken. Bestaande muziekvormen schoten hierin tekort, en componisten zochten naar nieuwe, expressieve vormen. Claudio Monteverdi werd hierin de grote meester. Zijn muziek maakte diepe indruk op componisten als Johann Hermann Schein en Heinrich Schütz. Beiden verwerkten de expressieve stijl van Monteverdi in hun Lutherse kerkmuziek.

In het programma worden meerdere composities van Monteverdi ten gehore gebracht. Zijn invloed op de lutherse kerkmuziek wordt duidelijk in gekozen stukken van Schein en Schütz, en van de minder bekende componist Johann Rosenmüller.

Voor meer informatie en te bestellen kaarten (€ 12,50 in de voorverkoop) verwijzen wij u graag naar www.williambyrd.nl

De concerten zijn op 4 november ZOETERMEER Oude Kerk 20.15 uur

-advertenties-

-goede doel-