DSC 3596 01 selectedZe zijn nog piepjong, maar leiden al ruim een jaar met zes andere jongeren hun eigen studentenbedrijfje: Live To Do Crazy (LTDC). Ze verkopen via hun webwinkel gepersonaliseerde t-shirts met, en dat is bijzonder, een merk: LTDC. Van een goede kwaliteit katoen. Zwart of wit.

Voor de voorkant en de achterkant van het t-shirt kan je zelf een tekst bedenken, waarvoor je ook het lettertype en de kleur kunt uitkiezen.  Ook het printen van een foto behoort tot de mogelijkheden. Op de achterkant staat het merk: hun strakke logo LTDC. Stoere zwarte letters met een rood blokje.

Directeur Tatum  (18) vertelt: “Wij mikken op jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Die zijn heel erg met mode bezig. We richten ons op mensen die zich willen onderscheiden, die uniek willen zijn. Die bijvoorbeeld een bijzondere tekst of foto op hun t-shirt willen hebben plus een logo van een merk.”  Samen met vice-president Céline (19) en met Larissa, Lois, Tess, Danique, Dyor en Dennis heeft Tatum het bedrijf opgezet binnen de MBO-studie marketing en communicatie aan ROC Mondriaan in Den Haag. Ze zitten nu in hun derde jaar. LTDC is afgeleid van de letters van de voornamen van het achttal, maar vormt ook de leus Live To Do Crazy.

Wat hebben de twee meiden zelf op hun t-shirt staan?

  
  

Céline: My life is a blonde moment.

Tatum: I want pizza, not your opinion.

En daaronder bij alletwee: Live To Do Crazy, hun merknaam.

 

Logo’s

Tatum vertelt: “Toen we onze eigen ontwerpen gingen dragen, kwamen we erachter dat er maar weinig mensen met zelfbedrukte shirts rondlopen. Wel zie je veel shirts met de logo’s van bekende merken, bijvoorbeeld Calvin Klein. Of t-shirts met teksten van Loesje. En ja, t-shirts laten bedrukken kan op meer plekken. Wij besloten echter er een merknaam aan te verbinden: LTDC. Zo zijn we uniek. En we doen alleen in t-shirts, niet in mokken of andere artikelen”.

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan. “Zo heeft een jongen het woord Keukenrol op zijn shirt staan. Dat woord gebruikt hij namelijk te pas en te onpas. Wij verwachten niet dat er veel t-shirts met deze tekst verkocht gaan worden,” lacht Tatum. Ze kunnen zich ook voorstellen dat er t-shirtjes geprint gaan worden met uitspraken van artiesten. De shirts worden trouwens geprint met een machine van een vader van een van de studenten.

Klus

Het opzetten van het bedrijf was een flinke klus, hebben de dames ervaren. Hoewel ze het hartstikke leuk vonden om te doen, betwijfelen ze nu alletwee of ze na hun studie direct een eigen bedrijf gaan beginnen. “Er komt veel meer bij kijken dan we dachten. Je moet veel proberen, veel oplossen,” zegt Céline. Ze hebben veel geleerd: “Je hebt te maken met marketing, met HR (personeelszaken, red.), financiën, de bouw van een website enzovoorts. Ook moet je veel met elkaar overleggen.”

De meiden hebben besloten dat ze eerst nog doorgaan naar het HBO. Daarna zien ze wel of ze een eigen bedrijf beginnen of eerst ergens in loondienst gaan om werkervaring op te doen. Dat ze vol ambitie zitten, is duidelijk.

De promotie van het nieuwe t-shirtmerk gaat via internet. De acht maakten een promotiefilmpje en hebben een appgroepje, waarin ze reclame maken voor de t-shirts. En ook mond-tot-mondreclame helpt goed bij de verkopen. Ze hebben er nog geen honderden verkocht, en hopen natuurlijk op meer bestellingen. De levertijd is 1-2 weken en de prijs per zelf ontworpen shirt is vanaf 19,95 euro exclusief de verzendkosten. Betalen kan via internet.

De webwinkel houdt per 1 januari 2018 op te bestaan. Dan is het project voorbij en gaan ze weer andere dingen doen voor hun studie.  “Zonde? We hebben er wel vrede mee. We hebben het ruim een jaar gedaan, het is leuk geweest,” besluiten Tatum en Celine.

Tekst: Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-