20170518 103981De gemeente Zoetermeer wil de gemeentepenning vaker kunnen uitreiken aan Zoetermeerders die zich een aantal jaar buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Zoetermeer en haar inwoners. Het college heeft de regels voor het toekennen van de penning verruimd, zodat meer mensen in aanmerking komen.

In de afgelopen 5 jaar is de Zoetermeerse gemeentepenning slechts 1 keer uitgereikt, aan wethouder Mariëtte van Leeuwen bij haar afscheid als wethouder. Andere houders van de penning zijn bijvoorbeeld oud-burgemeester Luigi van Leeuwen, die 16 jaar burgemeester was van Zoetermeer. "Het was namelijk tot nu toe verre van eenvoudig om de penning te krijgen!", legt burgemeester Aptroot uit. De criteria voor toekenning schreven voor dat iemand zich minimaal 10 jaar én onbetaald inzet voor de stad. "Het is een aantal keer voorgekomen dat we de penning graag wilden uitreiken, maar dat dit niet kon vanwege deze strenge criteria", aldus Aptroot. Als voorbeeld noemt de burgemeester de toenmalig directeur van het LangeLand Ziekenhuis, die het ziekenhuis voor de stad wist te behouden. "Dat is zeker niet dagelijks werk, de heer Brinkman heeft hier het onmogelijke waar gemaakt, maar voldeed niet aan de criteria omdat het geen onbetaald werk was. Dat moet anders." Het college heeft nu besloten de strenge criteria te versoepelen.

Burgemeester Aptroot roept de burgers van Zoetermeer dan ook op om mensen die zich bijzonder in te zetten voor de stad voor te dragen voor de gemeentepenning.

 

Hoe zat het ook al weer?

Naast de gemeentepenning zijn er verschillende andere manieren waarop de gemeente zijn waardering kan laten blijken voor de bewoners van de stad. In de Lintjesregen worden jaarlijks Zoetermeerse vrijwilligers onderscheiden voor hun onmisbare werk in stichtingen en verenigingen. Burgemeester Aptroot: "Voor een Koninklijke Onderscheiding moet je worden voorgedragen en dat kan in principe iedereen doen. Weet u iemand die zich op bijzondere wijze inzet? Geef hem of haar op, dat is nog net op tijd voor de volgende Lintjesregen in april!"

Mensen die zich bijzonder verdienstelijk maken in de wijk kunnen in aanmerking komen voor een Chapeaubeeldje, ook hiervoor kunnen mensen genomineerd worden bij de gemeente.

 

Nomineren?

Wil jij ook iemand nomineren voor een Gemeentepenning, Chapeaubeeldje of Koninklijke Onderscheiding, neem dan contact op met de gemeente Zoetermeer. De ambtenaren kunnen vertellen waar iemand eventueel voor in aanmerking zou komen en hoe de aanvraag precies verloopt.

Op werkdagen van 8.00-17.00 uur: telefonisch via 14 079, of via WhatsApp 06-55449955.

 

Foto: de uitreiking van de gemeentepenning aan Mariëtte van Leeuwen in mei dit jaar

-advertenties-

-goede doel-