le woonhart 5Meer afwisseling, lagere huren, een goede verbinding met het Stadshart. En natuurlijk: een zwembad. Dat is volgens de reacties op de lezersvraag van Zoetermeer Actief het recept om het Woonhart nieuw leven in te blazen, nu de Holland Outlet Mall (HOM) ter ziele is. Kortom: bezieling en passie tegen rendabele prijzen.

Dinsdag vroegen we onze lezers wat er zou moeten gebeuren met het Woonhart om het weer aantrekkelijk te maken. “Wat het Stadshart/Woonhart mist, is een goede bouwmarkt,” reageert Ruud. “Een Gamma, Praxis, Hornbach of tweede Bouwhof zou daar ideaal zijn. Dat trekt ook veel publiek naar de omliggende winkels.” Ajo is het roerend met Ruud eens “want de Praxis, Gamma en anderen zijn amper te bereiken met openbaar vervoer.” Monique denkt eerder aan een mooie wolwinkel/handwerkwinkel. Ook Ruud ziet dat wel zitten. “Terwijl de mannen in de bouwmarkt spullen halen, gaan de dames shoppen in de omliggende winkels. En daarna weer gezellig samen wat drinken op een terrasje. Dit lijkt me een prima formule.” “Of we keren het om,” zegt Monique. “Voor verrassende resultaten.”

Meer afwisseling

Meer afwisseling in winkelaanbod staat centraal in de reacties. “Meer kleinere, aparte woonwinkels,” vindt Yvonne. “Of ketens zoals Søstrene Grene (Een Deense interieurketen, Red.), Dille en Kamille etc.” Maar voor dat kan moet “de gemeente eerst het bestemmingsplan aanpassen, zodat ook andere winkels zich in het Woonhart kunnen vestigen,” zegt Esmee. “De winkels zul je moeten opdelen, zodat de ruimten makkelijker te verhuren vallen.” Dons is het met Esmee eens: “Eerst het bestemmingsplan aanpassen, zodat er ruimte komt voor meer diversiteit, dan kleinere units, shop in shop, met een aantal kleinere ondernemers, lokale starters” Dons heeft nog een goede suggestie: Kinderopvang voor korte duur. “Zoals in België de ‘kinderstalling’. Er is zoveel te bedenken. De gemeente kan hier een grote ondersteunende rol in spelen.”

Tobias wil een plek creëren met een open karakter dat tot verrassende concepten leidt. “Kleine ondernemers, kunstateliers, studio's, vernieuwende horeca en meer ruimte voor startups met bezieling en passie tegen rendabele prijzen. Meer halen uit de Zoetermeerder om van Zoetermeer, meer te maken. Niet zielloos implementeren maar ruimte en tijd geven om te laten ontstaan.”

Huren een belemmering

Uit de reacties op de lezersvraag komt naar voren dat op dit moment de huurprijs van de winkels in het Woonhart een belemmering is voor nieuwe ontwikkelingen. “De huren van de winkels moeten een stuk omlaag, zodat er meer variatie in het aanbod kan komen,” vindt Ernst. Maarten is het Ernst eens: ”Laat de vastgoedeigenaren de prijs eerst eens lager maken. Dan wordt het voor de winkeliers aantrekkelijker om te komen. Leegstand is achteruitgang. Kleine zelfstandigen kunnen het verschil maken. Landelijke ketens vind je overal.”

Verbinding met Stadshart

Maar er is nog een hobbel: de verbinding tussen het Woonhart en het Stadshart. Floris hierover: “Het Woonhart is gewoon niet verbonden met Stadshart en Dorpsstraat. Ik denk dat veel mensen niet eens van het bestaan van het Woonhart afweten.” Dons weet wel een oplossing: een “beplante wandelpromenade van Woonhart tot Stadshart”. Albert sluit daar op aan: “Verbind het Woonhart met het Stadshart door de tunnelbak uit te breiden en bovengronds de wegen weg te halen, zodat er extra winkels het Stadshart en het Woonhart verbinden.” Volgens Halbe moeten we het over een heel andere boeg gooien. “Er een dak op het tunneltracé.” En Mark wil zelfs het “hele winkelcentrum overkappen met glas wat zomers open kan.”

Toegankelijkheid

Volgens Natasja is “het Woonhart echt een flop en zal dat zo blijven. Facilitair gezien is er slecht nagedacht en dan nog niet te beginnen over de toegankelijkheid voor mindervaliden. Ja. je komt een shop in. Maar dan? Naar boven in een winkel is onmogelijk.”

Zwembad

En dan het zwembad. Desmond heeft een heel verrassende oplossing. “Ik vind de vormgeving van de HOM wel mooi! Bouw het maar, maar dan als zwembad!” Ook Ed ziet wel iets in een zwembad voor de inwoners. En is boos. “Van al het gemeentelijke geld wat daaraan is uitgegeven, hadden ze ook een mooi zwembad van kunnen maken.”

-advertenties-

-goede doel-