20170629 107717

“Geweldig. Heel ruim van opzet. Een enorm aanbod.” Dat is de reactie van klant Annie Staats bij haar eerste bezoekje aan de nieuwe Hoogvliet in Cadenza. De mega-supermarkt werd donderdag in alle vroegte door wethouder Marc Rosier (VVD, stedelijke ontwikkeling) geopend.

20170629 107722“Ik woon hier vlakbij, ging altijd naar de Dorpsstraat. Het assortiment is daar kleiner. Ik heb me echt op deze opening verheugd,” zegt Staats.

Ook Zoetermeerse Elvira is blij: “Fijn om aan de andere kant van het Stadshart nu ook een supermarkt te hebben. Nieuw zijn de M&M’s, zag ik. Je kunt zelf een zak met verschillende soorten M&M’s vullen. Ga ik echt niet aan mijn kinderen vertellen!”

Donderdagochtend klokke acht uur. Met een reusachtige schaar knipt wethouder Rosier het lint van een vrolijke, Hoogvlietblauwe strik door. Talrijk zijn de bobo’s van familiebedrijf Hoogvliet, nog talrijker het nieuwe personeel.  Zo’n elf klanten staan nog wat onwennig te wachten tot zij naar binnen kunnen. Even hapert de rolbaan vanaf de parkeergarage. Maar kinderziektes horen er nu eenmaal bij, bij zo’n nieuw project. Dit is het 67e filiaal van Hoogvliet. Niet het allergrootste van Nederland, maar wel een van de grotere. Leen Hoogvliet startte het bedrijf in 1968. Het droeg toen nog de naam Cash&Carry. De oprichter – zijn vader Joris had groentewinkels in Den Haag -  kwam woensdag nog zelf zijn nieuwste winkel in Zoetermeer inspecteren. Ook in de rest van Nederland timmert Hoogvliet aan de weg: de komende jaren komen er nog tien Hoogvliets bij.

 

 

Streekproducten

Marc Rosier is blij met de nieuwste aanwinst voor het Stadshart. Hij krijgt een privé-rondleiding door de nieuwe winkel door algemeen directeur Siep de Haan. De wethouder let goed op de belangen van ‘zijn’ Zoetermeer, zo bleek. Bij het bierschap merkt hij op dat het Zoetermeerse Geusz-bier nog niet in de schappen staat. De leiding gaat er direct over bellen, want Hoogvliet draagt het streekproduct een warm hart toe en wil zich daarmee onderscheiden van andere supermarktketens.

Door de hele winkel liggen streekproducten uit het Groene Hart, waaronder kazen en jams. “Dit aantal gaan we sterk uitbreiden,” zegt commercieel directeur Henk Kessen. “Nu zijn er honderd streekproducten, dat moeten er 250 worden.” In de winkel gaan die producten straks ook beter herkenbaar worden voor de klant.

 

20170629 107729  20170629 107731 

Borrelshop

Hoogvliet claimt ‘bewezen de goedkoopste’ te zijn en beconcurreert daarmee ondermeer collega-familiebedrijf Jumbo. De keten richt zich vooral op gezinnen. Aan de kinderen wordt in de winkel van oudsher veel aandacht besteed. Zo is er een groot speeltoestel midden in de winkel en staan over de hele winkel verspreid poppentheaters. Als je op een knopje drukt, gaan ze bewegen en zingen. Leen Hoogvliet had dit in Amerika gezien. Los van ingrediënten voor de standaard gezinsmaaltijden worden er ook luxe traiteursmaaltijden en sushi verkocht. Deze Hoogvliet heeft een eigen slager in de winkel staan. Bekend zijn de verschillende soorten hamburgers.

 

Hoogvliet 2.0

20170629 107736Maar de nieuwe Hoogvliet is ook een zogenoemde Hoogvliet 2.0 vestiging. Dat betekent dat hier allerlei noviteiten zijn geïntroduceerd. Om wat voorbeelden te geven: in verband met nieuwe wetgeving, die nog moet worden ingevoerd, moet je op een bel drukken voordat je de borrelshop in gaat. Die is straks alleen nog maar voor mensen boven de 18 jaar toegankelijk.

Ook zijn overal in de winkel digitale displays te zien, waarop aanbiedingen en bijvoorbeeld filmpjes van de nieuwe bakkerij in Bleiswijk en van boerderijen te zien zijn. Verder wil Hoogvliet af van de gedrukte receptenkaarten. “Veel te veel afval,” zegt commercieel directeur Henk Kessen. “We zijn een digitale maatschappij aan het worden.” In plaats daarvan kan de klant zich informeren over producten bij digitaal informatiepunt Cheesius voor de kazen en bij de digitale display Weinstein voor de wijnen. Je kunt er ook info krijgen over wijnspijscombinaties en over recepten. Ook de Hoogvliet-app speelt in op de behoeften van de klant.

De groente- en fruitschappen ogen met de houten kistjes landelijk. Duurzamer dan etiketjes is de door Hoogvliet gebruikte lasertechniek waarmee op de groente en fruit merk- en rasaanduidingen worden geprint. Nieuwe dingen die de redactie verder tegenkwam was ondermeer een schap waar je zelf diepvriesvis kunt scheppen en naar wens kunt samenstellen.

 

Betalen

In Engeland deed het bedrijf bij een grote keten als Tesco informatie op over betaalsystemen. Bij Hoogvliet kun je nu op vier manieren afrekenen: gewoon bij de kassa, met een zelfscanner, via de ‘beroemde’ zelfscantunnel en bij een speciale kassa voor wie maar weinig boodschappen heeft af te rekenen. Bij de zelfscantunnel scan je je producten zelf bij een scankassa en haal je ze onder een tunnel door. Dit systeem is volgens de commercieel directeur razend populair bij de klanten.

 

20170629 107739

Blauw bloed

Filiaalleider Richard Voorham vertelt dat het werven van de ruim honderd personeelsleden voor de nieuwe Zoetermeerse winkel geen enkel probleem was. “Op een speeddate-dag bij de Hoogvliet-bakkerij in Bleiswijk telden we bijna tweehonderd gegadigden. Het is ook leuk om voor dit familiebedrijf te werken. Iedereen deelt hier in de winst, van vakkenvuller tot directeur. Er zijn leuke feesten en er worden onderlinge wedstrijden gehouden. Als je eenmaal in het bedrijf zit, kom je er niet meer uit: er gaat blauw bloed door je aderen stromen.”

 

Gratis winkelen

De winnaars van de posteractie – mensen uit Zoetermeer en omstreken kunnen de speciale huis-aan-huis verspreide Hoogvlietposter achter het raam hangen – worden binnenkort bekend gemaakt. Het reclamebureau gaat eerst nog door alle straten - tot Stompwijk toe rijden. Zij winnen één minuut gratis winkelen.

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s Rita Soutendijk

Film Fred Wolters

-advertenties-

-goede doel-