caspar solarHet Nuon Solar Team legde met zonneauto Nuna 882 kilometer af in twaalf uur tijd. Daarmee zetten de studenten van de TU Delft op de langste dag van het jaar een nieuw wereldrecord neer tijdens de eerste zonnerace ooit op Nederlandse bodem. Eén van de teamleden, Caspar Roth, komt uit Zoetermeer.

De race tegen de klok werd woensdag 21 juni gereden op de testbaan van de RDW in Lelystad, onder grote belangstelling van vrienden, familie en sponsoren. Voor het team zelf was het  de eerste grote praktijktest in aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge, die in oktober plaatsvindt in Australië.

 

Flinke afstand

Nooit eerder werd een officieel 12-uurs afstandsrecord met een zonnewagen neergezet. Met de geslaagde race tegen de klok daagt het Nuon Solar Team nu andere zonneteams uit om het record te verbreken. Teamcaptain Sander vertelt: “We zijn enorm trots op de afstand die we op deze langste dag van het jaar hebben neergezet. We hoopten 750 km te halen, en dat was al hoog ingezet, maar dankzij de prachtige dag en de geweldige energie binnen het team hebben we deze verwachting ruimschoots overtroffen. Voor een race in Nederland, waar de intensiteit van de zon veel minder is dan bijvoorbeeld in Australië, is dit echt een flinke afstand. We zijn benieuwd welk team onze prestatie weet te evenaren!”

 

Mechanicus uit Zoetermeer

De Zoetermeerse Caspar Roth maakt dit jaar deel uit van het Nuon Solar Team. Caspar studeert Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en is de mechanicus van het team.

 

World Solar Challenge

Het Nuon Solar Team doet in oktober dit jaar voor de negende keer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De race, waaraan universiteiten vanuit de hele wereld deelnemen, vindt om de twee jaar plaats en het team bestaat telkens uit zestien nieuwe studenten van de TU Delft. De deelnemers rijden met hun zelf gebouwde zonneauto een afstand van 3000 kilometer van Darwin (in het noorden) naar Adelaide (in het zuiden). Het doel is zo snel mogelijk over de finish te komen.

Zes keer eerder werd het Nuon Solar Team wereldkampioen, twee keer eindigden ze op de tweede plaats. Eind juli presenteert het team als regerend wereldkampioen de zonneauto waarmee het de titel wil prolongeren: Nuna9. De recordpoging werd verreden met de auto van vorig jaar: Nuna8s.

-advertenties-

-goede doel-