20170616 106375Wat speelt er zich nu eigenlijk allemaal af achter de schermen van het toneel? Musicals zijn populair en trekken veel publiek. We keken even mee achter de schermen van The Addams Family van Greg en Baud Productions.

Greg en Baud Productions brengt The Addams Family voor het eerst in Nederland op de planken met de première op 17 juni in het Q-seum. Alle voorstellingen voor deze populaire voorstelling zijn uitverkocht.


17:30, tweeëneenhalf uur voor de voorstelling

Een technicus is al druk bezig en hij blijkt niet de enige te zijn die al aan de slag is. Een geluidstechnicus is druk bezig om alle zenders nog een keer te checken. Verschillende mensen lopen er al druk rond. Mensen die bezig zijn met dingen die te maken hebben met het licht en met het geluid. Iemand loopt de tribune te controleren en blijkt de veiligheid te checken. Steeds meer mensen komen binnen als de klok richting 18:00 gaat. Mensen van het bestuur zijn inmiddels ook al aanwezig en helpen de mensen van de catering met het versjouwen van drank en versnaperingen. Maar ook de toiletten worden niet vergeten en aan een kritische inspectie onderworpen.

20170616 106369 20170616 106374

18:00, twee uur voor de voorstelling

De eerste artiesten zijn inmiddels gearriveerd en trekken zich terug in de kleedruimte In een rustig tempo kleden de eersten zich om en gaan daarna richting de grime. De een na de ander meldt zich en krijgt een matte basiskleur. De mannen hebben het meestal eenvoudig met wat ooglijntjes. Bij de dames hebben de dames van de grime meer werk. De technici zijn inmiddels bezig om de laatste checks te doen.

 

18:30, anderhalf uur voor de voorstelling

De regisseurs zijn binnen en geven door dat iedereen zich moet gaan zenderen, al gauw lopen de eerste mensen naar de technicus van het geluid die helpt bij het opdoen van de zender en microfoon. Dames van de kleding zijn ook aanwezig. Ze zijn stand-by voor het geval er een knoop los zit of een rits vast loopt. De dames zijn op alles voorbereid en hebben hun naaispullen onder handbereik. Ondertussen zijn de eerste soundcheck geluiden te horen. Alle acteurs en actrices komen een voor een aan de beurt om hun zenders af te stellen. Iedere stem is anders en niet alleen het volume wordt optimaal ingeregeld maar ook de scherpte van de tonen.

20170616 106377  20170616 106379 

19:00, een uur voor de voorstelling

Inzingen!!! Met die kreet worden alle acteurs en actrices geroepen. Even later schallen toonladders en zangoefeningen door de ruimte. Als de stemmen warm zijn is het echte werk aan de beurt. Een nummer van de voorstelling wordt ingezet. De zangcoach geeft aan een aantal mensen nog wat op en aanmerkingen door.
Na een kwartier zang is het tijd voor de Warming-up, de danscoaches gaan er met veel energie tegenaan en even later staat de hele cast te dansen. De spieren worden losgemaakt en opgewarmd.

 

19:30, een half uur voor de voorstelling

De regisseurs hebben nog hun laatste notities doorgegeven aan de acteurs. Hier worden nog echte puntjes op de i gezet. De acteurs en actrices kunnen zich nog even terug trekken. Ondertussen wordt het bij de technici ook rustiger. Iemand controleert nogmaals of het achter en in de coulissen veilig is en een andere persoon gaat de kassa activeren. De eerste bezoekers arriveren. Achter de schermen wordt dit doorgegeven en wordt het stil.

20170616 106381  20170616 106387 

20:00. Aanvang voorstelling

Het publiek is binnen. De gordijnen worden dicht geschoven en het zaallicht gaat langzaam uit. Het wordt stil in de zaal. En de voorstelling begint. Achter de schermen ontspant een deel van de ondersteunende mensen. Anderen zoeken juist een plekje op om acteurs te helpen bij het snel wisselen van outfit als dat nodig is. Het is echt een prachtig gezicht als je ziet dat er soms wel drie mensen in het donker in de coulissen klaar staan om 1 acteur binnen de kortst mogelijke tijd om te kleden in een totaal andere outfit, met soms zelfs een andere pruik of grime. Duidelijk is dat ook dit omkleden vaak is gerepeteerd. Het team werkt goed samen en de acteur kan binnen dertig seconden weer het podium op zijn voor de volgende scene.

 

Pauze

De gordijnen gaan open en het publiek neemt ook even pauze, een drankje een hapje. De regisseurs spreken nog even de groep toe, Motiveren de groep om zo door te gaan en om nog even extra energie te zetten in de tweede helft van het stuk. Ook de acteurs en actrices nemen nog even gauw een hapje en drankje. Al gauw klinkt de roep nog vijf minuten.

 

De tweede acte

Het publiek gaat weer terug naar de tribune als de bel heeft geklonken en even later wordt het weer stil in de zaal. De gordijnen gaan weer dicht en de tweede acte neemt een aanvang. De mensen van de bar ruimen in een rustig tempo de gebruikte spullen op. Ook bij de dames van de grime worden de eerste spullen al weer opgeruimd. En opnieuw lopen acteurs en actrices in en uit om zich om te kleden of om rekwisieten te pakken of juist weg te zetten. De voorstelling loopt naar het slot. Het eindapplaus weerklinkt en de zaalverlichting gaat aan. Het publiek is enthousiast maar ook bij de spelers zit de adrenaline nog zeer hoog.

20170616 106392  20170616 106693  20170616 106695 

Einde voorstelling

De hele cast wordt nogmaals bijeengeroepen door de regisseur. Een eindpraatje van de regisseurs volgt en daarna gaat iedereen afzenderen. Een aantal acteurs en actrices verdwijnen direct naar de grime om eerst de microfoon en microfoonkabel uit het haar of de pruik te laten verwijderen. Anderen gaan juist gelijk naar de geluidstechnicus die de zenders en microfoons zorgvuldig in ontvangst neemt. Morgen moet alles opnieuw probleemloos functioneren.
Iedere acteur kleedt zich om en zorgt ervoor dat zijn kostuums en kledingattributen klaar liggen voor de volgende voorstelling. Achter de bar worden de laatste spullen opgeruimd en de technici van de verlichting zijn al weer op het podium met een hoogwerker in de weer. Een uur na de voorstelling is het publiek allemaal weg en gaan de eerste mensen van de cast en ondersteunende crew op weg naar huis.
Anderhalf uur na de voorstelling is iedereen klaar, gaan de lichten uit en gaan de deuren op slot.

Volgende week weer een nieuwe voorstelling, dan beginnen ze weer met dit verhaal. Tweeëneenhalf uur voor de voorstelling. Waarom? Niemand krijgt ervoor betaald, iedereen doet dit uit liefde voor het toneel, acteurs, actrices maar ook al die mensen die achter de schermen bezig zijn om een prachtige voorstelling mogelijk te maken...

Tekst: Alexander Pil

-advertenties-

-goede doel-