ateliers baztilleDe gemeente Zoetermeer wil vanaf 2019 het huidige ateliercomplex BaZtille zonder kosten overdragen aan de daar gevestigde kunstenaarsstichting. Ateliers BaZtille zou dan zelfstandig worden, maar de kunstenaars willen hierbij wel goede afspraken maken over achterstallig onderhoud.

Eerder zou het kunstenaarsgebouw gesloopt worden omdat er mogelijk een nieuwe ontsluitingsweg voor Nutricia over het terrein zou komen. Inmiddels is het ontwerp van die weg aangepast en opgeschoven, waardoor het gebouw kan blijven staan. Ateliers BaZtille werken al sinds het jaar 2000 vanuit het BaZtille gebouw, een karakteristiek gebouw dat ruimte biedt aan de verschillende ateliers. Enkele jaren geleden hebben zij een toekomstplan gemaakt, waarmee het achterstallig groot onderhoud aan bijvoorbeeld dak en verwarming zou worden aangepakt. Dit plan werd echter in de ijskast gezet vanwege de dreigende sloop van het pand.

2015 expo de KunstverzamelingWethouder Robin Paalvast (Cultuur): “In Zoetermeer heb je plekken nodig waar het publiek terecht kan voor exposities van beeldende kunst, waar beginnende artiesten lessen kunnen volgen en kunstliefhebbers terecht kunnen voor kunst en cultuur. Maar de kunstenaars zelf hebben ook gewoon werkruimtes nodig. De BaZtille is hier een mooie broedplaats voor”

Robert Verhaaf, kunstenaarsstichting BaZtille: “Wij willen graag zelfstandig verder en zorg dragen voor het pand en de grond, maar dan moet wel het achterstallig groot onderhoud aangepakt worden. Het pand heeft bovendien zeer hoge energiekosten, deze zouden met wat duurzame aanpassingen flink naar beneden kunnen. Verder leent het platte dak zich prima voor installatie van zonne-panelen. We overleggen nog met de gemeente over de overdracht van de BaZtille.”

 

Beeldentuin

De kunstenaars hebben veel nieuwe ideeën voor de toekomst, als de zelfstandige broedplaats Ateliers BaZtille er komt. Het is al lang een wens om de tuin op te knappen en hier buitenateliers te vestigen, waar bijvoorbeeld beelden gemaakt kunnen worden. Ook een beeldentuin voor bezoekers en beperkte horeca voor fietsers of wandelaars is een mogelijkheid.

-advertenties-

-goede doel-